Published On: Sat, Sep 30th, 2017

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš s predsjednikom Austrije Van der Bellenom

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sastala se u Beču, s predsjednikom Republike Austrije Alexander Van der Bellenom, u okviru dvodnevnog službenog posjeta Austriji, tijekom kojega će razgovarati i s ministrom obrane i sporta Hansom Peterom Doskozilom, te nazočiti vojnoj paradi i svečanosti obilježavanja Dana poručnika 2017., prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Sastanku su, pored ministrice Pendeš, nazočili i veleposlanik BiH u Austriji Tomislav Leko, vojni izaslanik BiH u Austriji brigadir Slobodan Tanasilovć, te Violeta Kuljanin iz Sektora za međunarodnu suradnju Ministarstva obrane BiH.

Ministrica Pendeš je zahvalila na prijamu i tijekom razgovora iskazala zadovoljstvo bilateralnom suradnjom u oblasti obrane dviju država, te činjenicu da će kroz školovanje 10 kadeta iz BiH koje započinje ove godine na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, ovi kadeti doprinijeti produbljivanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Austrije.

Također, je podsjetila i na druge vidove bilateralne obrambene suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Austrije, pri čemu je naglasila značaj suradnje PSOTC-a i austrijskog Međunarodnog centra Oružanih snaga (AUTINT), angažman austrijskog kontingenta EUFOR-a, kao i misije EU u Bosni i Hercegovini u kojoj je trenutni zapovjednik snaga austrijski general-bojnik Anton Waldner.

Pendeš je predsjednika Republike Austrije Van der Bellena informirala o trenutnom stanju i procesu europskih i euroatlantskih integracija, te naglasila da Ministarstvo obrane i Bosna i Hercegovina u cjelini računaju na potporu Republike Austrije u tom pravcu.

Predsjednik Alexander Van Der Bellen je istaknuo da će Republika Austrija nastaviti svoj proaktivan angažman u Bosni i Hercegovini, kako kroz obrambenu suradnju tako i kroz ukupne bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. /HMS/