Published On: Pon, srp 9th, 2018

MINISTRI ODLAZE Je li ovo kraj Therese May?

Britanska premijerka Theresa May suočila se u ponedjeljak s dvostrukom ostavkom u svojoj vladi, što je znak prilično velikih nesuglasica oko budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita.

Odlazak dvaju važnih ministara

Najprije je u ponedjeljak ujutro objavljeno da je ostavku podnio ministar za Brexit David Davis, u znak prosvjeda protiv plana Therese May da zadrži uske ekonomske odnose s Bruxellesom nakon Brexita predviđenog 29. ožujka 2019.

U ponedjeljak poslijepodne ostavku je dao ministar vanjskih poslova Boris Johnson, nešto prije nego je May trebala u parlamentu predstaviti svoj plan za Brexit koji je usvojen u petak navečer na sjednici njezine vlade.

“Ne slažemo se oko najboljeg načina da se provede naše zajedničko obećanje o poštivanju rezultata referenduma” iz lipnja 2016., na kojem su se Britanci s 52 posto izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a, rekla je May pred zastupnicima, braneći svoju strategiju kao najbolju za budućnost zemlje.

Glasine o odlasku Davisa kolaju već mjesecima, s obzirom na to da je on bio nezadovoljan putem kojim su krenuli pregovori o razlazu, iako se u javnosti prikazivao lojalnim Theresi May.

Suprotno tome, temperamentni Boris Johnson, jedan od lidera kampanje za izlazak iz EU-a, nikad se nije libio javno kritizirati premijerku.

May je najavila da će već u ponedjeljak navečer imenovati novog ministra vanjskih poslova.

Objava “bijele knjige”

Premijerka je također kazala da su modaliteti ponude koju je dao Bruxelles neprihvatljivi, te da EU treba konstruktivno surađivati na njezinom novom prijedlogu za Brexit ili će Britanija izaći iz bloka bez sporazuma. Naglasila je da se njezina vlada složila da otpočnu i pripreme za izlazak iz Unije bez sporazuma.

“Ono što mi predlažemo je izazov za EU, to traži od njih da ponovno promisle, da pogledaju dalje od prijedloga koje su dosad dali i slože se s novom i poštenom ravnotežom prava i obveza”, rekla je parlamentu.

Najavila je također da će njezina vlada u četvrtak objaviti dokument, tzv. ‘bijelu knjigu’ o Brexitu.

Lider britanske oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn kritizirao je u parlamentu May da je nesposobna ispregovarati sporazum o Brexitu s EU-om, s obzirom na jasne duboke podjele među njezinim ministrima oko plana./Hina

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare