Published On: Sri, sij 14th, 2015

Ministri Hammond i Steinmeier dolaze u petak u Sarajevo

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova razgovarat će s članovima Predsjedništva BiH, liderima stranaka, obratiti se Parlamentu

Ministri vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier i Velike Britanije Philip Hammond doći će u petak u BiH. Prema našim saznanjima, dvojica ministara boravit će u Sarajevu, a cilj je razgovarati o zaključcima koje je Vijeće za vanjske poslove EU u prosincu 2014. donijelo o BiH. Predsjedništvo BiH je nedavno usvojilo Prijedlog izjave o prihvaćanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU. Ovom izjavom se BiH obvezuje na provedbu reformi na putu k EU.

Usvajanje ove izjave EU je nedavno postavio BiH kao uvjet kako bi, nakon što je potpisan 2008., konačno na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Predsjedništvo BiH je svoj dio posla završilo, sada je na liderima stranaka da se izjasne o izjavi i postigne konačni dogovor. Prijedlog izjave na koju bi trebali svoje potpise staviti trojica članova Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović ima nekoliko načela i tri konkretne točke u kojima se izjavljuje kako su potpisnici izjave suglasni i neopozivo se obvezuju na reforme u BiH.

EU traži potpise svih lidera parlamentarnih stranaka, Predsjedništva BiH i usvajanje državnog Parlamenta. Steinmeier i Hammond uputili su nedavno otvoreno pismo građanima BiH u kojem stoji da će iduće četiri godine biti odlučujuće za budućnost te države za koju je nužno brzo formiranje vlasti koja bi kao prioritet trebala odrediti konkretne reforme.

Steinmeier i Hammond naglašavaju u tom pismu kako žele da demokratski sustav BiH učinkovito funkcionira, a zemlja bude neovisna i jaka.“Želimo da vaša nova vlada bude prva na tom putu, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju potpore onima koji odrede put k boljoj budućnosti”, stoji u pismu.Upravo o ovim stvarima, a najviše o mogućem dogovoru kako bi Prijedlog izjave naišao na odobrenja i kako bi ga potpisali svi, dvojica ministara će razgovarati s liderima stranaka. Planirano je da se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, i Philip Hammond, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, obrate zastupnicima.

Planiran je sastanak s članovima Predsjedništva BiH te zajednički ručak kojem bi se pridružili i predsjednici parlamentarnih stranaka u BiH. Steinmeier i Hammond tražit će od lidera stranaka mišljenja, stavove o Prijedlogu izjave, te u čemu pojedini vide prepreke za njeno konačno usvajanje. Tražit će i rokove do kada će BiH ispuniti preuzete obveze. – Trebaju nam partneri u BiH s vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opća dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo, poručili su njemački i britanski ministri vanjskih poslova građanima BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare