Published On: Sri, ožu 31st, 2021
#3rd | By Desk

Ministre Hadžoviću, kada ćete predškolski odgoj i obrazovanje shvatiti ozbiljno?

”Očigledan nerad Vas kroz ministarstvo u segmentu predškolskog odgoja i obrazovanja našu župaiju je doveo na dno ljestvice po tom pitanju”, smatraju iz Inicijative građanki i građana Mostara

Inicijativa građanki i građana

Inicijativa građanki i građana Mostara tražila je od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ da osiguravanjem besplatnog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu za svu djecu Kantona/Županije pokažu da misle na budućnost ovog prelijepog kraja i lokalnihzajednica.

 Ministar (op.a. Rašid Hadžović) je, navodi Inicijativa u priopćenju, ubrzo odgovorio, da je planirana izrada i usvajanje zakona o predškolskom obrazovanju, ali ga je usporio COVID-19, smjernice iz oblasti zaštite u pandemiji, smjernice radnog tijela za usklađivanje sistema procjene MKF i smjernice iz Lokalnog plana za Rome.

Inače, ranije smo pisali da je ovaj Zakon trebao biti usvojen 2007. godine, u roku od pola godine. Zamijenili su se ministri, zakon nije prilagođen, a u vrijeme zasijedanja trenutnog ministra korona traje samo godinu dana, pa se javnost s pravom može zapitati šta je radio prethodnih godina? Zašto se već godinama ignoriraju najmlađi u našoj županiji pročitajte u tekstu – 14 godina nema para.

”Poštovani ministre, u potpunosti razumijemo da je pandemija COVID-19 promijenila način rada obrazovnih institucija u Vašoj nadležnosti, ali obrazovanje ne može stati i ne može čekati bolja vremena ili pak prestanak pandemije. Hercegovačko-neretvanska županija je jedina županija koji ne poštuje zakon i zakonske propise donesene na razini države BiH, a koji se tiču predškolskog odgoja i obrazovanja. Okvirni Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini donesen je još 2007. godine i do danas, nakon skoro petnaest godina, nije implementiran u praksi.

Član 51. Okvirnog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH (Obaveza donošenja usklađenih zakona) nalaže da su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, Republika Srpska, kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikt obavezni donijeti svoje zakone i uskladiti ih s ovim zakonom”, poručili su iz Inicijative građana i građanki pitajući ministra kada će naša županija postupiti po odredbama člana 51. Okvirnog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini?

”Tvrdnje kako je upravo Ministarstvo planiralo izradu i usvajanje novog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i kako je ih u tome spriječila pandemija Covid-19 nisu razlog da se ne radi na unapređenju predškolskog odgoja i obrazovanja jer obrazovanje djece ne može čekati prestanak pandemije, naročito ne djece predškolskog uzrasta koje je ovo ministarstvo u potpunosti zanemarilo. Od izabranih predstavnika vlasti pa tako i od Vas kao ministra, najmanje što očekujemo je uvrštavanje u Proračun županije i financiranje onih 100-150 sati obaveznih za djecu predškolskog uzrasta kao što su to riješili i druga ministarstva u Federaciji Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Inicijative.

Očekuju i da se problem financiranja predškolskih obrazovnih ustanova u HNŽ-a riješi do početka nove školske godine (2021.-2022.) i da djeca predškolskog uzrasta ostvare svoje pravo definirano Zakonom (Član 51.).

”Kao obični građani/ke, majke, roditelji, našeg grada i županije, tvrdimo kako je predškolski odgoj i obrazovanje veoma važan, primaran segment u obrazovnom procesu djece predškolskog uzrasta. Nažalost, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, na čijem ste čelu upravo Vi, više od šest godina, pored toliko stručnjaka iz oblasti obrazovanja, u potpunosti je zanemarilo izvršavanje poslova zbog kojih je osnovano, a to je između ostalog i predškolski odgoj i obrazovanje, kojem ne pridajete nikakav značaj”, poručuju iz Inicijative,

Očigledan nerad Vas kroz ministarstvo u segmentu predškolskog odgoja i obrazovanja našu župaiju je doveo na dno ljestvice po tom pitanju, smatraju ovi aktivni građani.

”Duboko razočarane Vašim pristupom još jednom Vas pozivamo da pažnju posvetite predškolskom odgoju i obrazovanju, donesete konkretne mjere i da sva djeca ove županije prije početka školske godine (2021/2022) ostvare svoje pravo definirano Zakonom BiH iz 2007. (Član 51.). Nadamo se da ćete predškolski odgoj i obrazovanje konačno shvatiti ozbiljno!”, rekli su iz Inicijative građana i građanki Grada Mostara.