Published On: Sat, Aug 8th, 2015

MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH TVRDI: Najveće opasnosti terorizam, nove droge i sprega vlasti i kriminala

Različiti oblici kriminala, kao i korupcija imaju direktan negativni utjecaj na sigurnost u BiH, a značajnu prijetnju za našu državu predstavlja sprega kriminalaca sa strukturama u različitim nivoima vlasti. Navedeno je ovo, između ostalog, u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH za prošlu godinu, a koju će krajem mjeseca razmatrati zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH.
U informaciji su nabrojani i najveći sigurnosni izazovi za BiH u 2015. godini, među kojima se ističu opasnost od terorizma, suočavanje s novim vrstama sintetičkih droga na bh. tržištu, a kao problem se ističe i izostanak bolje koordinacije i komunikacije među policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama u BiH.
Kriminalci i policajci
Kao sigurnosni izazov u informaciji se navode i nerasvijetljena politička i druga ubojstva tijekom i nakon rata te neprocesuiranje nekih slučajeva ratnih zločina, a istaknut je i rizik zloupotrebe bezviznog režima i njegovo eventualno ukidanje.
U informaciji Ministarstva sigurnosti, koje se poziva na podatke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), navodi se da pojedini državni zaposlenici na raznim nivoima vlasti pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa za novac osiguravaju određene pogodnosti, a neki su, kako se navodi, „stalno angažirani” za takve usluge.
– Naročito zabrinjavaju podaci da je jedan broj nositelja kriminogenih aktivnosti uspio davanjem mita u novcu i drugim vrijednostima pridobiti i pojedine predstavnike izvršne i sudske vlasti – navodi se u informaciji Ministarstva, prenosi Avaz. 
Dalje se ističe da se kriminogene osobe sve češće pokušavaju približiti zaposlenicima raznih policijskih i sudskih organa. U tim slučajevima je u posljednje vrijeme uočeno da kriminalci, osim što im daju mito, službenicima odaju i informacije o svojoj konkurenciji u kriminalnom miljeu.
Napredak u službi
Na taj način zaposlenicima je, osim novčane dobiti, omogućeno i napredovanje u službi kroz “uspješan” rad, odnosno presijecanje djelovanja različitih “konkurentskih” kriminalnih grupa.
– Druga strana zauzvrat dobiva odgodu ili umanjenje kaznene odgovornosti za djela za koja se tereti, ali i eliminaciju konkurencije. Vremenom ovakav odnos rezultira i drugim oblicima suradnje, pa se kriminalno lice i zaposlenik institucije zadužene za provođenje zakona u kaznenom postupku udružuju iznudama od lica koja bi trebala biti obuhvaćena budućim istragama ili akcijama – navodi se u informaciji.
Osim što sprega korupcije, organiziranog kriminala i vlasti direktno utječe na sigurnost, u Ministarstvu navode da su ovi problemi jedan od najvažnijih faktora ugrožavanja daljnjeg razvoja ekonomske stabilnosti BiH.
Socijalni nemiri
Među sigurnosnim rizicima u informaciji je navedena i visoka stopa nezaposlenosti, za koju se navodi da doprinosi povećanju općeg siromaštva i društvenog raslojavanja, a koja se manifestira i kroz javno prosvjedovanje i drugo ispoljavanje nezadovoljstva građana.
– Ne treba zanemariti ni javljanje straha i očajanja zbog egzistencijalne ugroženosti, kao ni pojedinačno ispoljavanje nasilnog ekstremizma u okviru takvih prosvjeda- navodi se u informaciji.