Published On: Pet, lip 3rd, 2016

Ministarstvo sigurnosti BIH: Teroristi jačaju poslije napada u Rajlovcu i Parizu

SARAJEVO – Terorističke i nasilno-ekstremističke prijetnje BiH i njezinim sigurnosnim interesima postaju sve učestalije i potencijalno opasnije, a problemi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma ključni su sigurnosni izazovi s kojima se suočavala u prošloj godini.

Navedeno je to u izvještaju o stanju sigurnosti u BiH u 2015. godini koji je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BIH

Dinamika terorističkih prijetnji i njihova nepredvidivost, različiti izvori iz kojih dolaze i izbor mogućih ciljeva, izazovi su pred sigurnosnim sektorom, ali i pred cijelom društvenom zajednicom – navedeno je u izvještaju.

Istaknuto je da su i tijekom prošle godine najeksponiranije radikalno-ekstremističke grupacije bile one koje okupljaju radikalne pripadnike takozvane selefijske zajednice u BiH.

One i dalje, kako je navedeno, djeluju izvan okvira Islamske zajednice i organiziraju život po vjerskim šerijatskim pravilima. Kao glavne takve zajednice navedeni su Gornja Maoča, Dubnica, Ošve i Liješnica.

U njima su i lani selefijski autoriteti organizirali predavanja na kojima je vršena dodatna radikalizacija i pripreme za odlazak na neko od stranih ratišta. Ta pojava je eskalirala nakon terorističkih napada u Parizu i Rajlovcu kod Sarajeva – navedeno je u izvještaju.

Pozivajući se na podatke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Ministarstvo sigurnosti referira da su na području Sirije i Iraka krajem 2015. godine boravila 134 džihadista iz BiH među koje su ubrojani i strani državljani čije je porijeklo iz BiH.

U isto vrijeme na istom mjestu bile su i 52 žene i oko 70 djece.

Na tim ratištima do sada je poginulo 49 osoba, au BiH se vratilo 46 njezinih državljana. U EU i na područje Balkana vratilo se 11 osoba koje se dovode u vezu sa BiH. Najviše ih se bori ili se borilo u terorističkoj organizaciji Islamska država, a dio dobrovoljaca u frontu “Al-Nusra”.

Samo u 2015. godini na ratišta u Siriju i Irak otišla su 22 osobe. Njih 20 je poginulo, a u protekloj godini nijedna osoba nije se vratilo u BiH – precizirano je u izvještaju. Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u 2015. godini podnijeli su 20 izvještaja protiv 31 poznatog i jednog neidentificiranog lica zbog postojanja sumnje da su počinili terorizam i kaznena djela koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

U 2014. godini bila su 22 izvješća protiv 22 poznata i jednog N. N. lica. Istaknuto je da su neke potencijalne prijetnje pravovremeno uočavane i preventivno suzbijane, a vinovnici privedeni odgovornosti. Pripadnici SIPA su proveli nekoliko operativnih akcija i uhitili 19 osoba. Izvješća su podnošeni zbog postojanja osnova sumnje na neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, organiziranje terorističke grupe, terorizma, vrbovanja radi terorističke aktivnosti, pridruživanja stranim paravojnim formacijama i financiranja terorističkih aktivnosti.

BiH je uz potporu EU pokrenula i regionalnu inicijativu za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja iz zemalja zapadnog Balkana s ciljem uspostavljanja regionalne baze podataka, stvaranja regionalne mreže tužitelja i istražnih timova i mreže za presijecanje kanala za krijumčarenje oružja iz zemalja zapadnog Balkana – navedeno je u izvještaju. Pod lupu sigurnosnih agencija stavljena je i komunikacija putem društvenih mreža u vezi sa širenjem ekstremizma, au tijeku su analize i istraživanja prijetnji upućenih dužnosnicima BiH.

Direktor Policije RS Gojko Vasić kazao je za “Glas Srpske” da najveću opasnost za BiH i regiji predstavljaju pojedinci sa ovih prostora koji se vraćaju s ratišta u Siriji, a za koje se i ne zna da su bili tamo. – Oni su sa ovih prostora, odrasli su i živjeli u zapadnoeuropskim zemljama, a sada se mogu vratiti ovdje. Znaju naš jezik, imaju naša dokumenta, zbog čega su manje sumnjivi i zato su najveća potencijalna opasnost – kaže Vasić. Sa velikim oprezom, ističe on, treba uzimati izvještaje o pogibiji ratnika s ovog područja u Siriji i ostalim stranim ratištima.

Učestalo je friziranje podataka o tome. Za neke od njih navodi se da su poginuli na ratištu, dok se oni istovremeno vraćaju u zemlju s dokumentima na kojima je lažni identitet. To se može otkriti uglavnom samo putem otisaka prstiju, fotografije ili, eventualno, DNK i zato podatke o poginulima treba u sustavima čuvati duži period – kaže Vasić. Napadi U BiH su lani izvedena tri teroristička napada – na Policijsku stanicu u Zvorniku, pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, dok je na policijsku stanicu u Zavidovićima bačena eksplozivna naprava. U Zvorniku je ubijen policajac i ranjena dvojica njegovih kolega, au Rajlovcu su likvidirana dvojica vojnika i jedan ranjen. Napadač u Zvorniku je ubijen, a terorista iz Rajlovca je izvršio samoubojstvo.