Published On: Pet, ruj 23rd, 2022

Ministarstvo pravosuđa: Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici Srbije u vezi s hrvatskim pilotima

Ministarstvo pravosuđa i uprave oglasio se priopćenjem vezano uz poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženih da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

U Ministarstvu pravosuđa i uprave zaprimljena je zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred Višim sudom u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine.

U zaprimljenoj zamolnici Viši sud u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine putem Ministarstva pravde zatražilo je uručenje poziva za ročište 14. listopada 2022. četvorici pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nije zaprimilo podignutu optužnicu niti druge informacije o radnjama koje su poduzete u kaznenom postupku, osim informacije da ih se tereti temeljem optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. ožujka 2022. za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz članka 142. stavka 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.

Ponovno ističemo da se sustav pravosudne suradnje mora temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi.

Dosadašnji tijek postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati budući da se ne temelji na međunarodnom kaznenom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na temelju kojeg je pokrenula ovaj postupak.

Stoga, u skladu s odredbama Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te člankom 9. Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. rujna 1997. godine, Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici.

Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava. Bez toga, istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku.

Vlada Republike Hrvatske iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata. Hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni”, poručili su iz Ministarstva.

Viši sud u Beogradu poslao poziv za suđenje

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženih da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, potvrdio je u za Hinu beogradski odvjetnik Aleksandar Olenik, dodijeljen od srbijanskog pravosuđa kao branitelj po službenoj dužnosti.

Uz poziv za suđenje, zakazano za 14. listopada, sud je posredstvom državnih tijela, Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu, koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine.

To tužiteljstvo optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

 

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
6 dana prije

Šta je sad Vučić za*rao? Opet stvara aferu.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
6 dana prije

Nisu ni u stanju da sprovedu ni istragu. Ima li iko savjestan u tom Tuzilastvu? Sramota.
Zali Boze zivota djece sto su hrvatski piloti ubili

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
6 dana prije

Ne rise, baliyo! Sikter u svoj budžak!

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

kočak je za ovog primjerenije mjesto

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
6 dana prije

dugo si izdrža u glavi islamista

Mujko MAČEK
Mujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HB
6 dana prije

Ja djikane bunis se ko Grk u zatvoru

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Mujko MAČEK
6 dana prije

sikter u kočak

Mujko MAČEK
Mujko MAČEK
6 dana prije

Koja.drskost…eroji DJIKANI.sakrili se vojnim kamionima i opremom medju vlastitu djecu…

Nora noćna mora
Nora noćna mora
Šta ti kažeš na ovo?  Mujko MAČEK
6 dana prije

Kao i naserove horde međ vazda nevinim “ženeidjece. Ba” narodom 11.7. 95te.. A ček boOolon naser nije, odletila ptičica hahahaha, helikopter gazija 🤣

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Nora noćna mora
6 dana prije

đža .đža ,đža..