Published On: Sri, sij 19th, 2022

MINISTARSTVO FINANCIJA BIH: Ne sprječavamo finansiranje općih izbora, upozorili smo na nepravilnost u dopisu SIP-a

Ministarstvo financija i riznice BiH dobilo je akt iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u svezi s operativnim planom rashoda za prvo tromjesečje ove godine te dostavilo svoje mišljenje, koje je sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH, čime ne može biti spriječeno financiranje općih izbora kako se to navodi u mnogim medijima, priopćeno je iz Ministarstva financija BiH, prenosi HMS.

Iz MF BiH navode da su prema navodima u dopisu SIP-a uočene određene nelogičnosti i nezakonitosti u planu rashoda za prvo tromjesečje ove godine na što je Ministarstvo financija i riznice BiH skrenulo pozornost i tražilo od ove institucije da izmijeni operativni plan kako bi ispoštovali zakon i važeće podzakonske akte koji reguliraju ovu oblast.

Dodaju da su medijska izvješća u kojima se navodi kako Ministarstvo financija i riznice BiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Bevandom sprječava financiranje pa i održavanje općih izbora daleko od realnosti što potvrđuje i članak 11. Zakona o financiranju institucija BiH.

U tom članku, stavak (5), piše:

„U tijeku trajanja privremenog financiranja, Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni proračunom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode iz stavka (2) ovog članka ne mogu biti veći od zbira prihoda koji u toku trajanja privremenog financiranja budu prikupljeni od neizravnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava. Rashodi po ovom osnovu odobravaju se u skladu s odredbama članka 17. ovog zakona kojima je propisano korištenje tekuće pričuve.“

-SIP, kao i sve druge institucije, dužne su ispoštovati važeće instrukcije u planiranju svojih rashoda u vrijeme privremenog financiranja, a obveza Ministarstva financija i trezora BiH je da svojim mišljenjem upozori na sve aktivnosti koje nisu sukladne zakonskim propisima, priopćeno je iz Ministarstva financija Bosne i Hercegovine./HMS/

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Četnik
Četnik
4 mjeseci prije

Vjeko, ni pfeninga bez izbornog!
Opet će vas preći.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
4 mjeseci prije

Tih 10 Miliona moze uplatiti Sarajevski Kanton

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
4 mjeseci prije

E pa nek plati ,k.mee

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
4 mjeseci prije

Čovjek na slici kaže što se tiče izbornog u ghovnima smo do guse al pare moram dati

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
4 mjeseci prije

Mora se samo umrijeti. I poreze plaćati.
Ako potpiše prenos novca bez izbornog zakona, svi se trebate iseliti u Zagreb. Biće veći od Beograda.

Robin Moon
Robin Moon
4 mjeseci prije

A zasto ne blokirate?

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  Robin Moon
4 mjeseci prije

Daće Bog, i Hrvati će se imati za šta dolje uhvatiti.
Daće Bog.

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Nema izbora BLOKADA TOTALNA ,RASPAD NAKARADE

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Sto je Babi milo to joj se i snilo….

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Ma šta im se pravdaš šta oni sve rade i nikom se ne pravdaju izbora netreba biti i onaj dogovor u Mostaru đe su se oni namirili poništiti.