Published On: Thu, Jul 7th, 2016

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA NA UDARU ZBOG SREBRENICE: Ahmetović pokreće incijativu za smjenu Crnatka, podržat će je DF i SDP

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH Sadik Ahmetović na narednoj sjednici ovog doma pokrenut će inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.
U izjavi za novinsku agenciju Patria Ahmetović kaže da za sada ima podršku kolega iz svog Kluba, ali i zastupničkih klubova SDP BiH i Demokratske fronte.
Ne poznaje uvjete
– Nakon odluke da uposlenicima MVP BiH zabrani da sudjeluju u organizaciji komemoracije 11. srpnja u Srebrenici, najbolje bi bilo da ministar Igor Crnadak podnese ostavku. Ukoliko to ne uradi, na narednoj sjednici podnijet ću inicijativu da se glasa o povjerenju njemu kao ministru.
Obrazloženje da je ovu odluku donio zbog izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koja tobože ugrožava vanjsko-političke ciljeve BiH i približavanje naše zemlje Europskoj uniji je smiješno, ali i pomalo bezobrazno.
Ili je to izjavio jer ne poznaje uvjete koje BiH mora ispuniti da bi njena aplikacija bila prihvaćena kao kredibilna. Svi znaju da se radi o tri uslova- Popis stanovništva, prilagodba SSP-a i Mehanizam koordinacije. Prva dva koči njegov dojučerašnji patrijski šef i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a treći Vlada RS, ističe Ahmetović.
On naglašava da je Crnadak svojom odlukom stao na stranu druge države i usmjerio je izravno protiv države čiji je ministar, protiv svih građana i žrtava genocida.
– Negiranje genocida je posljednja faza genocida. Ministar je uspostavio još jednu fazu, fazu u kojoj nam pokušava dokazati da žrtve genocida nemaju pravo govoriti i prozivati ​​one koji negiraju genocid. Ministar Crnadak je ugrozio ljudska prava žrtava genocida što je jedan od temeljnih europskih postulata, pravo na slobodu govora, i sebe svrstao na stranu onih koji negiraju genocid. Zbog svega toga izgubio je moje povjerenje i onih koje predstavljam u Parlamentu BiH kao zastupnik, ističe Ahmetović.