Published On: Uto, lis 29th, 2013

Ministar pravde u Tužiteljstvu BiH – Parlamentarci za formiranje komisije o ‘slučaju Mikulić’

SARAJEVO– Ministar pravde FBiH Zoran Mikulić pozvan je da se javi u Tužiteljstvo BiH, gdje će sutra biti ispitan u svojstvu osumnjičenog, u okviru predmeta na kojem radi Tužiteljstvo BiH, a koji se odnosi na kazneno djelo ometanja rada pravosuđa i zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti. Nakon ispitivanja, Tužiteljstvo BiH će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu inicijativu o formiranju parlamentarne ad hoc komisije koja treba da ispita okolnosti o “slučaju Mikulić”, odnosno okolnosti vezane za istragu protiv federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.

Prije nego su zastupnici većinom glasova odobrili tu incijativu, na niz njihovih pitanja  Mikuliću koji je u tom trenutku prisustvovao sjednici Predstavničkog doma, on je između ostalog kazao da se dopušta da se ministar privodi radi zaštite kriminalaca.To nema nigdje, dodao je.

Ministar Zoran Mikulić je jučer saslušan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kao osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa i zloupotrebu položaja.

Ispitivanje je naredilo Tužiteljstvo BiH zbog nedozvoljenog izmještanja zaštićenog svjedoka Tužiteljstva iz sarajevskog u zenički kazneno-popravni zavod, u kojem se zaštićeni svjedok nikako ne smije nalaziti zbog opasnosti po njegovu sigurnost i život.

Zastupnica Hafeza Sabljaković, članica Demokratske narodne zajednice, danas je u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta zatražila od Mikulića dostavljanje izvještaja ubuduće, iz kojeg treba vidjeti da li se poštuju ljudska prava u kazneno-popravnim zavodima, koje su teškoće tamošnjih zaposlenika, “a sve to kako bismo poduzeli određene radnje preventivno a ne kada dođe do nemilih situacija kao što je ova posljednja”, kako je rekla.

Ministar je, odgovarajući ovoj uastupnici , uz opasku “da je njoj važnija zaštita kriminalaca od zakonskih ovlasti ministra”, izjavio da je zenički zatvor jedan od najsigurnijih zatvora.

FENA l dnevno.ba