Published On: Fri, Sep 1st, 2017

Ministar Pravde BiH pisao Butkoviću: Gradnja Pelješkog mosta može krenuti, istup ministra SDA nije stav BiH

Ministar pravde BiH Josip Grubeša uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske Olegu Butkoviću u kojemu iznosi pravne stavove vezane za pitanja izgradnje Pelješkoga mosta, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

– Ovim putem želimo ukazati na niz pravno neutemeljenih tvrdnji, neistina i nedopustivo štetnih posljedica koje mogu nastupiti između naše dvije susjedne i prijateljske zemlje, s obzirom na sadržaj i kontekst pisma ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića koje vam je uputio glede početka izgradnje Pelješkog mosta – navodi Grubeša.

U pismu se, uz ostalo, podsjeća na Ugovor o državnoj granici između Hrvatske i BiH, koji su 1999. godine potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

– Člankom 4. Sporazuma propisano je da je morska granica utvrđena sukladno Konvenciji UN o pravu mora. Crta sredine nije u blizini Pelješkog mosta, pa eventualni spor o granici, ne može biti izgovor u konkretnom slučaju da se osporava izgradnja navedenog mosta – navodi se u pismu.

Ministar Grubeša navodi i to kako jedan ministar iz Vijeća ministara BiH ne može predstavljati BiH u međunarodnim odnosima jer je Ustavom BiH propisano da je za ta pitanja nadležno Predsjedništvo BiH.

– Imajući u vidu da je R Hrvatska ispoštovala zahtjeve bosanskohercegovačke strane i most podigla na 55m s razmakom između stupova mosta od 200m na sredini, što zadovoljava uvjete za uplovljavanje najvećih brodova u Neumski zaljev kao i do sada, držimo da pismo ministra Osmanovića ne doprinosi daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa između naše dvije prijateljske države nego im šteti – ocjenjuje Grubeša.

On naglašava da BiH prema drugim zemljama mora nastupati putem državnih organa koji su za to Ustavom BiH određeni, te ocjenjuje da pojedinačni istupi posebice u vanjskim poslovima bez pravnih argumenata i institucionalnog digniteta i legaliteta krše ustavne odredbe, nanose nesagledivu štetu odnosima dviju zemalja i dodatno kvare međunarodni ugled BiH.

– Takvi istupi ni u kojem slučaju ne mogu i ne smiju biti tretirani kao stav Bosne i Hercegovine – zaključuje se u pismu Josipa Grubeše.