Published On: Tue, Jul 18th, 2017

Ministar obrane Krstičević: Podnosim ostavku, Kolinda: Ja to ne prihvaćam

“Nudim mandat na raspolaganje ili me premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagirale na požar”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević povodom kritika predsjednice iz Salzburga da je vojska trebala ranije stići na opožareni teren u Dalmaciji.

Desetak minuta kasnije Jutarnjem je eksluzivno rekao da podnosi neopozivu ostavku.

“Poznato je kako sustav zapovijedanja funkcionira. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ‘izginuli’ u gašenju”, kazao je Krstičević za Jutarnji list.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Krstičevićevu ostavku ne želi prihvatiti:

“Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao”, kaže Predsjednica.