Published On: Uto, pro 13th, 2016

Ministar Jozić: "Novim Zakonom o stečaju do učinkovitijeg stečajnog postupka"

Ministar Jozić: Novim Zakonom o stečaju do učinkovitijeg stečajnog postupka
Radna grupa koju sačinjavaju predstavnici Svjetske banke, ministarstava i drugih relevantnih ustanova konstatirala je kako u vrijedećem Zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulirane, zbog čega je Vlada Federacije BiH predložila donošenje novog zakona, čiji će nacrt danas razmatrati Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.
Federalni ministar pravde Mato Jozić obrazložio je kako je glavni cilj donošenja zakona o stečaju da se stečajni upravitelj učini odgovornim za brzo završavanje stečajnih postupaka.
“Planiramo da se prestečajna nagodba definira i da konačnu odluku donosi sud, kako bi se izbjegla zlouporaba nagodbi. Vjerovnici će imati pravo pokrenuti smjenu upravitelja, a povećat ćemo i njihov nadzor”, rekao je Jozić.
Nakon što nacrt danas razmotre zastupnici, a sutra izaslanici u Domu naroda, očekuje se kako će prijedlog novog zakona biti utvrđen do veljače. Novi zakon o stečaju jedan je od uvjeta MMF-a da bi BiH, odnosno, Federacija mogla aplicirati za određena sredstva i povući ih za funkcioniranje vlasti na federalnoj razini.
Novi bi zakon trebao osigurati pravodobnost stečajnog postupka, kao i smanjivanje troškova stečajnog postupka i poštivanje načela ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanja visine njihove naknade.
Federalno ministarstvo pravde radi na formiranju radne grupe čiji je zadatak analizirati primjenu Zakona o prekršajima Federacije BiH. Grupu će činiti predstavnici općinskih sudova u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, Porezne uprave FBiH, inspekcijske službe BiH, Ministarstava unutrašnjih poslova Županije Sarajevo i HNŽ-a.
Na osnovu analize, u roku od 30 dana, grupa je obavezna pripremiti odgovarajući tekst izmjena i dopuna Zakona o prekršajima Federacije BiH. Pri tome će biti korištena iskustva svih općinskih sudova u FBiH, koji će dostaviti izvješće o tome gdje konkretno imaju problema u primjeni Zakona o prekršajima.
“Suština problema je kako poboljšati efikasnost naplate kazni. U tom smislu treba doći do usuglašavanja jer se događa da u Sarajevu Općinski sud primjenjuje i naplaćuje kaznu po Zakonu sigurnosti prometa na cestama, koje je donijelo državno ministarstvo i uplaćuje u državni proračun. S druge strane, županijsko ministarstvo unutrašnjih poslova uplaćuje u županijski proračun”, kazao je Jozić o nesuglasicama u vezi s primjenom Zakona o prekršajima.

AUTOR:Prvi.tv