Published On: Mon, Oct 26th, 2015

“MINISTAR EUROPSKIH INTEGRACIJA U BIH” MR.FERGUSON: Jako blizu smo dogovoru o koordinacijskom mehanizmu

U Sarajevu je danas počela konferencija „Od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do EU članstva: Što, kada i kako ?“ s ciljem da se ukaže na obveze koje će se naći pred administracijom Federacije BiH, koje proizilaze iz stupanja na snagu SSP-a.

Uoči konferencije federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je proces EU integracija skup reformi koje bi trebale osigurati efikasno upravljanje ljudima i resursima u svrhu postizanja ekonomske, društvene i političke stabilnosti i dugoročnog razvoja.

– EU integracije nisu destinacija, već proces u kojem smo svi na dobitku. Smatram da je za to pravo vrijeme. BiH je potpisala s Europskom unijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Reformski program su usvojili Vijeće ministara BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Vlada Federacije. Svi smo pristali na socio-ekonomske reforme i sada na njima aktivno radimo – rekao je Novalić.

Po njegovim riječima konferencija je jedinstveno okupljanje i jedinstvena prilika za dijalog, u kojem će biti korisno čuti iskustva zemalja iz regije.

– Naš cilj bio je okupiti sve interesne skupine ovog procesa. Moramo biti sigurni da razumijemo jedni druge, da razumijemo izazove i mogućnosti i na kraju da djelujemo u zajedničkom cilju – naglasio je Novalić.

Na konferenciji će se osim o EU integracijama razgovarati o koordinacijskom mehanizmu.

– To je proces koji omogućava institucijama vlasti da donose važne odluke. Izuzetno mi je drago da se čini da smo sada vrlo  blizu tom momentu kada ćemo postići dogovor vezano za koordinacijski mehanizam. Radujem se da ćemo imati priliku provesti ga u djelu – izjavio je britanski veleposlanik Edward Ferguson.

Ferguson je britanski veleposlanik u BIH. Način na koji on izgovara ovu rečenicu govori da strani veleposlanici u BIH zapravo čine dio vlasti u BIH. On kaže “Mi smo blizu rješenja, blizu smo da postignemo dogovor”. Iz njegova izlaganja da se zaključiti da Ferguson obavlja izvršnu vlast u BiH. I tako je to godinama u BIH. Četvrti nevidljivi stup vlasti koji je politički na sceni no ne odgovara za svoje loše poteze. Nadajmo se da je ovaj potez stoga dobar.

BIH je suverena i samostalna zemlja. Možete li zamisliti da BH veleposlanik u Britaniji lamentira Cameronu kakav treba biti koordinacijski mehanizam za izlazak Britanije iz EU?

Nadležnim za ove procese poručio je da je bitno da pokušaju isprobati i dogovoriti neki mehanizam, pri čemu će im britansko veleposlanstvo pružiti tehničku pomoć.

Konferencija će ukazati na važnost jačanja javne uprave, posebno onih institucija i službenika zaduženih za pitanja EU integracija na svim razinama vlasti u FBiH./Fena