Published On: Sri, stu 16th, 2016

MILOVIĆ: Neumitno dolazi do promjene američke politike ne samo u BIH nego i širem orkuženju

Pobjeda Donalda Trumpa, ili bolje rečeno poraz Hillary Clinton, za Bosnu i Hercegovinu, i odnose unutar nje, itekako je važan događaj. Male su šanse da će “politika ostati ista” kao što neki analitičari tvrde. Usput rečeno, ni jedan “analitičar” nije bio u stanju pogoditi da će Trump pobijediti, pa začuđuje nedostatak obraza kod istih kada daju nove prognoze kazao  je za naš portal mr.sc. Tvrtk Milović koji se čudi jednostranim prognozama  Sarajeva, prvi dan nakon izbora.

Bill Clinton začetnik je nove posthladnoratovske ere u kojem se tražio novi smisao postojanju NATO-a, ali i vremenu kada je američka vojna industrija očajnički trebala novog neprijatelja i nove ratove smatra Milović.
Clinton se dosjetio višegodišnjeg sukoba na Balkanu kojeg Europljani (upravo zbog Amerikanaca) nisu uspijevali riješiti te je došao “riješiti stvari”. A stvari su riješene elegantno – Srbe se bombardiralo, Hrvate naoružalo i obučilo. I Hrvati su pobijedili.
Kolateralni pobjednik bili su i Bošnjaci koji su ničim izazvani odjednom dobili na poklon četiri grada u okolini Sarajeva, kao i dijelove grada Sarajeva.
Clinton je tako “riješio” postjugoslavenski rat, i postao zaštitnik jednog muslimanskog naroda. Ovo će kasnije zgodno doći Bushovoj administraciji koja se nalazila pod stalnim optužbama za antiislamsku kampanju.
Tako su još od 1995. godine  do danas sve američke administracije bile apriori na strani bošnjačkog establihmenta i svih njihovih političkih prohtjeva. To se vidi po izjavama svih američkih veleposlanika u BiH koji su nerijetko koristili ofucane fraze bošnjačkih političara kako bi ukoravali hrvatske i srpske.
Da je američka administracija bila trajno posvećena održavanju povlaštenog statusa Bošnjaka u svim političkim i dnevnopolitičkim pitanjima nije nikakva tajna.
Dovoljno se sjetiti Patricka Moona i njegovih direktnih intervencija u sastavljanje izvršne vlasti po nalogu “probosanskih” stranaka. Odnos prema Bošnjacima bio je primjer kako američka vanjska politika nije islamofobna.
Dolaskom Trumpa, koji otvoreno koketira sa islamofobijom, odnos prema BiH mogao bi se promjeniti od značajnog do radikalnog. Ali nikako neće ostati isti.
Ako ostane dosljedan, Trumpova vanjska politika bit će izolacionistička, i neće se mnogo zamarati europskim problemima. A BiH je upravo to.
Ako promjeni kurs onda može iz zahvalnosti prema srpskoj emigraciji koja mu je dala otvorenu podršku potpuno stati na stranu srpske politike.
Ono što se može očekivati, jeste smanjenje uplitanja u svakodnevnu BH politiku, čime će sigurno doći do promjene ravnoteže snaga na domaćem terenu.