Published On: Čet, pro 16th, 2021

“Milošević, Silajdžić i Holbrooke su otvarali šampanjac. Kad sam vidio što predlažu, da ostajemo bez Posavine i da Republika Srpska bude do Livna…”

Koliko je Granić imao važnu ulogu govori i to da je Tuđman u Daytonu bio 12 od ukupno 21 dana koliko su trajali pregovori, za razliku od Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića koji su u američkoj vojnoj bazi bili cijelo vrijeme. Upravo je Granić bio glavni pregovarač dok Tuđmana nije bilo, a uz njega cijelo vrijeme prisutan je bio i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

“Predsjednik je bio na početku i na kraju Daytona, u ključnim trenucima. Imao je apsolutno povjerenje u svoje suradnike, a ja sam na pregovorima bio zamjenik predsjedniku kao glavni pregovarač. Što se Miloševića tiče, on je bio taj koji je isključivo pregovarao u ime Srbije, a Izetbegovićeva situacija, rekao bih, bila je vrlo složena. Zato je i on bio u Daytonu sve dane”, ispričao je Granić za Dnevno.hr.

‘Bio sam na svim sastancima Tuđmana i Miloševića od 1994. godine’

Zanimljivo, u Daytonu nije bilo ni jednog sastanka u četiri oka između Tuđmana i Miloševića, odnosno Tuđmana i Izetbegovića. No, nije to zato što su ih Amerikanci držali “pod paskom”, kako bi neki mogli pomisliti.

“Nije bilo to pitanje, to je bilo pitanje taktike pregovaranja predsjednika Tuđmana. Milošević je uvijek sam govorio, a Tuđman bi pustio mene da govorim, dok bi on imao zadnju riječ da kaže što prihvaća, što ne prihvaća. Tako je bilo kod Atenske deklaracije, u Daytonu… Zapravo od kraja 1993. ili početka 1994. na svakom sastanku Tuđmana i Miloševića bio sam i ja”, napomenuo je Granić.

Kaže, uoči Daytona nije imao zabluda da će se sve brzo dogovoriti. Pregovori su, kao što smo rekli, trajali puna tri tjedna.

“Tada bih i pod vodom toliko izdržao. Drugim riječima, uopće nije bilo pitanje možemo li izdržati teške pregovore. Kad se bori za državni interes Hrvatske, takva su pitanja suvišna. Znao sam da se brzo ne mogu završiti i bio sam u punoj kondiciji”, prisjeća se.

U ženevskom Hiltonu dogovoren koncept Federacije BiH

A cijela “predigra” Daytonu krenula je još u siječnju 1994. godine, dakle godinu i deset mjeseci prije. Granić je i tada bio akter, u Ženevi se sastao s posebnim izaslanikom predsjednika Billa Clintona, Charlesom Redmanom, kojeg će kasnije naslijediti Richard Holbrooke.

“Bilo je to 17. siječnja, našli smo se nakon neuspjeha Cutileirovog, Vance-Owenovog i Owen-Stoltenbergovog plana, a propali su u razgovori u Beču 3. siječnju koje je na moju molbu organizirao austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, odnosno u Bad Godesbergu uz pomoć njemačkog ministra Klausa Kinkela. U čuvenoj noći između 10. i 11. siječnja Alija Izetbegović je ponudio predsjedniku Tuđmanu podjelu BiH, da uzmemo sve južno od Prozora do Neretve, što je predsjednik Tuđman odbio rekavši da ne možemo ostaviti Hrvate u Srednjoj Bosni. Tek onda je Miomir Žužul, naš veleposlanik u Ženevi, organizirao sastanak Redmana i mene. Bili smo pet sati na večeri u Hiltonu, čuvenom restoranu na drugom katu hotela, i tamo je dogovoren koncept Federacije BiH i zaustavljanje rata između Hrvata i Bošnjaka.”

Već su točili šampanjac, no Granić je tražio vodu

Danas se zaboravlja da su pregovori u Daytonu (trajali su od 1. do 21. studenog, a sporazum je potpisan u Parizu 14. prosinca 1995. godine) umalo propali. Nacrtane su karte, već se natočio i pjenušac, no bio je to račun bez krčmara. Odnosno, u ovom slučaju, bez Hrvata.

“U čuvenoj noći, dva dana prije kraja pregovora, razgovaralo se o konačnim mapama razgraničenja. Pokojni predsjednik i ja čekali smo najprije u 11 prijedlog, potom u 14, pa u 20, onda u 23, a kada nije došao do nas predsjednik je negdje oko 2.30 rekao da idemo spavati. Mene je probudio oko četiri Cristopher Hill, zamjenik Richarda Holbrooka (opisano je to u Holbrookeovoj knjizi i u serijalu ‘Death of Yugoslavia’ BBC-a). Ustao sam se, uredno obukao i došao, a oni su već otvarali šampanjac. Tamo su bili Milošević, Haris Silajdžić, Holbrooke, Warren Cristopher, Wesley Clark… Rekao sam da mi najprije daju vodu dok ne vidim mapu. Kad sam vidio što su predložili – a predložili su da ostanemo bez cijele Posavine i da Republika Srpska bude do Livna – odgovorio sam da nema nikakve šanse da to prihvatim. ‘Ni jedan ozbiljni političar to ne bi prihvatio’, dodao sam.

Nagovarali su me dva sata, ja sam odbio i u jednom trenutku sam pitao Christophera: ‘Warren, tko je ovo pregovarao?’. Rekao mi je ‘Silajdžić i Milošević’. Naravno, na račun Hrvata. Odbio sam ponuđeno i dogovorili smo se da u šest zovem predsjednika. Nije spavao i rekao mi je ‘Slažem se s tobom, nema potrebe da dolazim, pozovi Gojka ako želiš i odbijte prijedlog’. Šušak je došao, a kad smo im rekli da odbijamo prijedlog Amerikanci su se već počeli pakirati. Ali, moram reći jednu povijesnu činjenicu. Pitao sam Izetbegovića podržava li to, rekao je ‘ne’. I tako, Amerikanci su se počeli pakirati, a onda me je idući dan oko tri zvao Holbrooke. Bio sam na ručku, u menzi u bazi Wright-Patterson – jeo sam i pamtim kao danas sam ručao bolonjez – došao je k meni i pitao je ima li šanse. Rekao sam mu ‘uvijek ima šanse, ako date pametniji prijedlog’. Potom je rekao da mi nacrtamo prijedlog. Predsjednik, Ivan Šimonović i ja definirali smo da Posavina pripadne nama, da se definira južna granica kakva je sada i oko 17.30 predsjednik Clinton zvao je predsjednika Tuđmana. Tada je de facto završen Dayton. Dobili smo Odžak i Orašje, da Brčko distrikt bude zaseban, a južna granica je prihvaćena kompletno “, ispričao je Granić.

guest
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Koridor
Koridor
7 mjeseci prije

Granić i Tuđman nisu potpisali hr entitet, a ginilo se za to, nečije majke su plakale za sinovima, kad ono Franjo potoiso to šta je potpisao. HDZ zna njaboje.

Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  Koridor
7 mjeseci prije

Jeste. I sad nam granić nešto priča.

Zeleni
Zeleni
7 mjeseci prije

Blizi se kraj nakaradne tvorevine.

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Zeleni
7 mjeseci prije

Samo što nije…😂

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Zeleni
7 mjeseci prije

Nikad. To je adezejevo mrtvorodjence, ne da adezej… Pitati Plenkosenka I Grofosenka

Kresimir !
Kresimir !
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
7 mjeseci prije

Aisa …..aisa……aisa….

Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  Zeleni
7 mjeseci prije

Nakaradne tvorevine bih.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zeleni
7 mjeseci prije

abd raspast ce se

Kresimir !
Kresimir !
Šta ti kažeš na ovo?  Zeleni
7 mjeseci prije

U pravu biH!

Komsica za predsjednika.
Komsica za predsjednika.
7 mjeseci prije

Tudjman prodao katolike Posavine.

Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  Komsica za predsjednika.
7 mjeseci prije

Komšinice, haj se nazigu…

Marko
Marko
Šta ti kažeš na ovo?  Komsica za predsjednika.
7 mjeseci prije

Kakve to veze ima sa Hrvatima ciji je bio predstavnik. Papa je poglavar Katolika

Samo malo
Samo malo
Šta ti kažeš na ovo?  Komsica za predsjednika.
7 mjeseci prije

Je li Alija poslao bar 1 metak da se odbrani Posavina?
Je.bala ti cjelovita BiH mamu isilovsku

wsox
wsox
Šta ti kažeš na ovo?  Samo malo
7 mjeseci prije

mladomuslimansku-samo da dodam

Bake
Bake
7 mjeseci prije

Čuj, definirali smo da Posavina pripadne nama, pa onda dobili smo Odžak i Orašje, ovaj ne zna sto prica. Posavina je, po njemu, samo ova dva gradića. I ovo baljezganje je jos jedna potvrda izdaje Posavine. Dovoljno je vidjeti tko je pregovarao u ime Hrvata. Tuđman, Granić i Šušak, zna se, Posavina za Hercegovinu. Kako vas nije sram objavljivati ovakve tekstove?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Bake
7 mjeseci prije

Koliko postotaka Posavine je ostalo u RS a Hrvati raseljeni? Da se ne trolamo…? 😉

Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
7 mjeseci prije

BrVo, blankić.

Bake
Bake
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
7 mjeseci prije

Imeđu 60 i 70 posto.

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
7 mjeseci prije

krivousti srbijanski-srpski tast tuđman VAS JE PRODAO,
NEDOKAZNI LJUDI!
granića zvanog gnjida je kao najvećeg priručnog bij.ednika odabrao da to SAMO provede, je li JASNO???

Last edited 7 mjeseci prije by MujoNeLaže-on je TAKAV!
Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  MujoNeLaže-on je TAKAV!
7 mjeseci prije

I nama sad granić vanago nešto priča.

Rugila
Rugila
7 mjeseci prije

Djete, jel te tvoj hoxa već navlačio na svoj zb?

Laki
Laki
7 mjeseci prije

Hrvati i Srbi i Bošnjaci imaju interes da bude mir, da se jednom za svagda zna koje su čije ovlasti i da niko nikoga ne zakida. Nažalost Bošnjaci slušaju trećerazredne političare dokoličare za Zapada i tako ovu zemlju čine trajno nestabilnom, jadnom i nerazvijenom. Uzgred što ne razmisle da li su im ti Zapadnjaci pomogli u ovih 30 god. da budu 10 puta razvijeniji od ostatka BX, naravno da nisu, dobili su par propagandnih filmova i par nagrada za svoju propagandu i to je sve od Zapada

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Laki
7 mjeseci prije

pa gradjanska i eto,rijeseno

Zizo
Zizo
7 mjeseci prije

E jeste nam pomogli nedo Bog nikom.

EDO
EDO
7 mjeseci prije

Koja dobra fora optuzis druge da hoce dijeliti bih i bacas fore a ti istovremeno dijelis istu sve u 16, tako je sve teklo, optuzis druge za zlocin i cijelo vrijeme to forsiras a vamo si sam otvarao logore i ubijao kao u prici, uvijek su prolazili dobro prevaranti koji su vikali na druge da su prevaranti a sami su to potiho bili ali tisu misu.

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

Ma zamisli “pobjednici” muslimani (Bošnjaci ne postoje) držali “golemih” 23,7% teritorija BiH, a “poraženi” Hrvati držali “tek” 27,3% teritorija BiH. Kod vas je kao u Lidlu koji vrti reklamu “manje je više”.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

Kakvi 23 to imaju sada kad su Hrvati oslobodili Bihać i vratili Srbima ogroman prostor Mrkonjića i Šipova Bočac centralu elektro za iliđu Ilijaš i vogošću nikad nisu ni zahvalili još nazivaju agresorima.

Netjak
Netjak
7 mjeseci prije

Oni otvarali šampanjac a ti došao i spasio nas
Gnjido jedna zavuci se više u mišiju rupu i ne pojavljivaj se više u javnosti
Sikter više

Kvico
Kvico
7 mjeseci prije

Interesantne su ove insinuacije da je Tuđman proda Posavinu,ko da je to dio Hrvacke a ne BiH.U Posavini je živilo više Bošnjaka nego Hrvata.Jedina organizovana odbrana Posavine je bila od strane Hrvata i cijela je bila naslonjeba na Hrvacku.U to vrime Srbi su bili na Kupresu,Cincaru,Maslenici,Gospiću i 20km od Zagreba.Za Posavinu sarajevska vlast nije ništa učinila kao ni za ostale dijelove BiH osim Sarajeva,Tuzle i Zenice.Bihaćki kraj je opsta samo zahvaljujući hrvackoj logistici.Greška Posavine je prisicanje koridora posle čega su Srbi morali igrat na sve ili ništa a bili su naoružaniji.Na kraju za Posavinu je jedino Tuđman bar nešto učinio a sad mu se imputira da je on nešto izdao.No pasara.

Kresimir !
Kresimir !
7 mjeseci prije

Hahahaha vi mosnjaci ste cudo , bolji ste od bing beng serije HAHAHAHAHA