Published On: Sub, stu 17th, 2018

Milorad Pupovac odao počast vukovarskim žrtvama

“Nijedna izjava, ni s hrvatske, ni sa srpske strane nije me spriječila da danas dođem u Vukovar i napravim ono što je dobro za Hrvatsku i Srbiju”, izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je u Vukovaru odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Na Memorijalnom groblju predsjedniku SDSS-a dio branitelja i građana okrenuo je leđa.

‘Naša najdublja želja jest da u Vukovaru i cijeloj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova i optužbi, nego povod za približavanje’, kazao je Milorad Pupovac koji je s predsjednicom udruženja obitelji ‘Protiv zaborava’ Maricom Šeatović najprije ubacio vijenac u Dunav na obali kraj vukovarskog veslačkog kluba, a potom je vijenac položio i na Memorijalnom groblju.

“Danas smo s najdubljim osjećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i sa najdubljim suosjećajem sa svima koji ih se sjećaju – položili vijence za stradale građane Vukovara hrvatske i srpske nacionalnosti. Unatoč podjelama – to je naša dužnost i izraz naših najdubljih moralnih osjećaja. Mislim da je to smjer kojim moramo ići”, poručio je Milorad Pupovac. Dodao je kako se danas čuju glasovi koji žele da nema prostora za približavanje te da on u Vukovar danas došao kako bi bio na miru odao počast “bez osjećaja da je došao negdje gdje netko ne želi da dođe”.

Iako je rekao kako u Vukovar nije došao kako bi polemizirao, upitan za komentar izjave gradonačelnika Ivana Penave da se mora odlučiti između Bačke Palanke i Vukovara Pupovac je kazao: Kao što nisam bio za gospodare života i smrti u ratu, tako nisam za gospodare mrtvih u miru. Oni su svi naši. Onaj koji priječi da budu svi naši, taj je loš gospodar, s lošim namjerama i lošom pameću”.

Milorad Pupovac posjetio je crkvu sv. Nikole gdje su ga dočekali i pozdravili predstavnici vukovarske pravoslavne crkve predvođeni episkopom osječkopoljskim i baranjskim Heruvimom.

“Mislim da je dobro da Milorad Pupovac ide u Vukovar. Ta ja odluka njegova. Moj stav je i dalje jasan – mislim da se žrtvama Vukovara i žrtvama u Domovinskom ratu treba odati poštovanje. Mi ćemo tamo kao Vlada u najvećoj mjreri biti sutra, a dio će biti u Škabrnji”, izjavio je premijer Andrej Plenković koji je danas obišao sajam Interliber.

HRT