Published On: Fri, Sep 18th, 2015

MILORAD DODIK: Visoki predstavnik ruši Daytonski sporazum

“Dayton je nasiljem mijenjao visoki predstavnik, ne samo Inzko, nego mnogi koji su projezdili BiH. Ta faza je završena”, ističe Dodik.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je visoki predstavnik u BiH zadužen tumačiti Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, a ne tumačiti Ustav, te je naglasiokako visoki predstavnik nije ovlašten određivati ima li Srpska pravo na nešto ili nema, jer to nije njegov mandat.
Reagirajući na kritike koje je na račun Republike Srpske visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iznio u izvješću Vijeću sigurnosti UN, u kojem je naveo da RS krši Daytonski sporazum priremajući se za referendum, Dodik je napomenuo kako visoki predstavnik u kontinuitetu ruši taj sporazum.
“Dokaz za to je činjenica da se poziva na pravo da tumači Daytonski sporazum, iako za to nema pravo. Nije ovlašten ni tumačiti vojni dio sporazuma, kao ni mnoge druge njegove dijelove i anekse”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”. Napomenuo je kako je Daytonskim sporazumom jasno rečeno na što koja od strana ima pravo.
“Dayton je nasiljem mijenjao visoki predstavnik, ne samo Inzko, nego mnogi koji su projezdili BiH. Ta faza je završena”, ističe Dodik. Poručio je da će vlasti Srpske, u skladu s ranijom praksom, uputiti svoje izvještće Vijeću sigurnosti i generalnom tajniku UN-a.
“Iskreni predstavnici međunarodne zajednice i oni koji poznaju situaciju u pravosudnim institucijama na razini BiH kažu da su to otuđeni centri moći i da ni u jednoj zemlji ne postoji ovako nakaradan pravosudnisustav”, istaknuo je Dodik.
U tom sustavu, objasnio je Dodik, niti kome podnose izvješća, niti rade, niti kome odgovaraju i te stvari se moraju mijenjati.
“Neće da ih mijenjaju oni kojima odgovara ovakvo pravosuđe”, naglasio je predsjednik Srpske.
Naime, iz OHR-a jučer je priopćeno da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko obavijestio generalnog tajnika UN Ban Ki-moona i Vijeće sigurnosti UN kako “vlasti Republike Srpske krše Daytonski sporazum aktivnostima u pogledu organiziranja referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlastima visokog predstavnika”.