Published On: Pon, pro 31st, 2018

Milorad Dodik se obratio cijelom svijetu: “Od NATO-a nema ništa”

Budu li Željko Komšić i Šefik Džaferović imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara uvjetovali nastavkom NATO puta BiH, od NATO-a nema ništa.

To u intervjuu za “Srpskainfo” kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na pitanje šta možemo očekivati nakon ultimatuma prvog i drugog  bošnjačkog člana u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH.

– Nema NATO, eto šta možemo očekivati. Republika Srpska je rekla da NATO nije naš nacionalni ni državni interes. Možda smo nekada mislili ili morali da mislimo da je to moguće, sada mislimo da nije ni fer, ni pošteno, da narod koji je bombardiran od strane NATO-a bude članica te organizacije – kaže Dodik.

Znači blokada BiH?

Ja ništa ne blokiram. Kao predsjedavajući Predsjedništva zakazao sam tri sjednice. Imali smo ozbiljnu priliku da formiramo Vijeće ministara BiH do Nove godine. Po zakonu, Predsjedništvo je dužno da 15 dana nakon formiranja Kolegijuma Predstavničkog doma dostavi prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Zakazao sam konzultacije, a onda su mi oba člana rekla da treba sačekati. Sada pričamo o kršenju zakona. Oni misle kada njima zakon odgovara da treba postupati po zakonu, a kada misle da im ne treba, onda ne mora. Sarajevo je inače mjesto u kome uvijek negdje krenete i nikad nigdje ne stignete. Čim uđem u zgradu Predsjedništva, kada hodam hodnicima i kabinetom, sve škripi. To me podsjeća na Bosnu. To je sinonim za BiH. Škripa.

Susrećete li se sa članovima Predsedništva BiH mimo službenih sastanaka?

Ne. Meni Džaferović ni Komšić nikad ne bi mogli biti  prijatelji, niti im vjerujem. Sav pristup u Bosni je da nas koji dolazimo iz Srpske uguraju da mi participiramo u nečemu, da budemo pokriće za neku idilu koja tamo ne postoji.

Ja opet mislim da tamo treba da zastupamo RS, i to ne podrazumijeva nikakvu idilu. Iz tog predstavljanja i borbe za Srpsku proizilazi da mi tamo moramo da napravimo nacionalnu reprezentaciju protiv koje su oni.

Oni su za unitarnu državu, a to znači princip dominacije u kome Bošnjaci kao najveći narod trebaaju birati i srpskog člana Predsjedništva BiH, kao što sada nameću  hrvatskog. Kada bi se sagledavali svi problemi u svijetu, da je netko ozbiljan u pogledu funkcioniranja i vođenja države, za naš prostor je najracionalnije da ostanemo izvan bilo kakvog vojnog saveza.

Naročito imajući u vidu opći animozitet Zapada, Rusije, a kasnije Kine i Amerike. Zašto bismo bili izloženi nečemu?

Mi nismo odlučujući faktor. Hrvate razumijem zato što je Hrvatska u NATO. Bošnjaci su ovdje problem. S druge strane, vidljivo je da se Turska izvlači iz onoga što jeste NATO.

Ona ostaje formalno unutra, ali velika NATO vojna baza Indžirlik je već iseljena, tamo nema drugih NATO snaga. Ali, kada razgovarate s njima u Sarajevu oni su isključivo za NATO.

Meni je to razumljivo samo iz jednog razloga – zato što je NATO 1995. bio vojno na njihovoj strani i osigurao im određeni vojni rezultat. Da nije bilo NATO-a, oni nikada ne bi pobijedili Srbe.

Imali ste sastanke s visokim američkim dužnosnicima Metjuom Palmerom i  Sullivenom. Kakav se može očekivati odnos SAD prema vama, prema Srpskoj?

To je isti odnos. Tamo nije donešena odluka o promjeni globalne politike. Oni koji su na nižim razinama vlasti provode politiku koja je ranije bila. Ona jeste baš ona koju smo sretali prošlih desetljeća ovdje. Amerika podržava BiH uređenu na unitarističkim principima. To nikada neće reći, a sve rade da tako bude. Oni ovdje imaju i zahtijeve za NATO. Ja sam gospodinu Sullivenu rekao: “Nemojte da odete iz BiH s dojmom da ovdje postoji konsenzus oko NATO”. Kada su otišli sa sastanka neko je našao da je Predsjedništvo BiH sa gospodinom Ivanićem u proljeće donijelo vanjskopolitičku strategiju u kojoj piše da je NATO cilj BiH. Oni smatraju da je to obveza. Kažem im: “OK, ako mislite da je to odluka, onda je provedite. Što mene jurite da ja donesem odluku ako je sve to rečeno?” Međutim, nije sve donešeno i treba im naša suglasnost, a te suglasnosti nema.

U slučaju ‘Dragičević’ Okružno javno tužiteljstvo Banjaluka nazvali ste antirepubličkim subverzinim elementom. Šta očekujete da urade?

Oni jedini i mogu uraditi. Moramo jasno objasniti narodu da mi nemamo ništa s tim. Niko od tužitelja i sudaca ne može da uđe u pravosudni sistem BiH ako nema podršku međunarodnog faktora.

A, u novom slučaju se pokušava napraviti odgovornom civilna vlast koja veze nema s tim. Tužiteljstvo je krenulo jednim putem kojim ne može, a sada ne može da kaže da su pogriješili.

Moraju nešto reći, moraju o nečemu informirati javnost. Imajući u vidu lošu predstavu koja je napravljena u Banjaluci i RS, krivicu isključivo snosi tužiteljstvo koje nije bilo radikalno i brzo u ovom slučaju. Ja sam prilično radikalan u tome.

Ne bude li brze odluke, ne samo da ću pozvati ljude da izađu pred tužiteljstvo da ih sklonimo odande, pa neka to zovu vandalizmom Milorada Dodika – ja ću istovremeno putem svoje stranke predložiti da se ukine Zakon o tužiteljstvima. Da uvedemo novu strukturu pod upravom Republike.

Mi nemamo ništa od ovoga. Nikome ništa ne odgovaraju. Nezavisnost pravosuđa je postavljena tako da si slobodan od utjecaja da uradiš nešto kvalitetno.

Ali, ti uopće ne radiš i to je problem! Imate gospodina Dragičevića koji sve dotle dok se bori za istinu i pravdu ima moju podršku. Kada Dragičević iziđe iz okvira onoga što jeste pravda i istina, on se bavi politikom. To sam ja. Izvinite, ja vodim vladajuću partiju ovdje.

Ne mogu prihvatiti  kada on kaže da je ovo kriminalna država, da su institucije kriminalne. Ne mogu prihvatiti da upućuje loše poruke Srbiji, da na pruženu ruku Aleksandra Vučića, koji je spreman da pomogne sa stanovišta svog utjecaja, odgovori tako što ode u Sarajevo i kaže: “Šta Vučić ovdje radi, dobit će on svoje u Srbiji”.

Za razliku od Dragičevića političara, Milorad Dodik političar više voli da ode u Srbiju i da se nađe s Vučićem nego da odem u Sarajevo i da se nađem s Komšićem, kako to čini Dragičević.

Eto mu Sarajevo, neka rješava Sarajevo. Ozbiljno je pitanje kako se nije dogodilo da Tužiteljstvo BiH uzme taj predmet, kada je vidjelo da je sve ovdje zaštekalo kod tužiteljstva u Banjaluci. Nije naravno jer želi ovdje probleme. Ima vlast grešaka, ali ovdje nema nikakvu grešku. Dragičević je devet mjeseci okupljao ljude bez ijedne dozvole, a nema zemlje na svijetu gdje bi ti mogao. Da praviš skup od 100 ili više ljudi a da to nije prijavljeno.

Je li u  dosadašnjem tijeku ovog slučaja ima odgovornosti bilo koga u MUP RS?

Bilo je nekih za koje se pokazalo u procesu da su imali  odgovornost. Naravno, i sada kažem da je greška bila policijska konferencija. Na kraju krajeva, nije moje da utvrđujem krivicu. Ako netko iz policije nije postupao u skladu sa zakonom, postoji tužiteljstvo koje će reći taj policajac treba odgovarati.

Hoće li premijer Radovan Višković imati odriješene ruke da smjenjuje ministre i direktore koji se ne budu uklapali u program rada Vlade?

Hoće imati odriješene ruke, ali to nije suština politike. Mi smo ranije funkcionirali po principu jednog ili dva plus od većine. Sada imamo dvotrećinsku većinu.

Da li je to problem ili plus za Vladu?

To će biti plus. S ljudima iz koalicije na vlasti dogovoreno je da njihova odgovornost seže dotle da predlože čovjeka, a vladine politike i kako se provode utvrdit će sam premijer. Ako ne zadovoljava netko iz neke partije, pa bio to i SNSD, premijer zove predsjednika i kaže – pošalji mi novog.

Što ako predsjednik odbije?

Onda će premijer da ga razriješi jer ima pravo da razriješi pet ljudi. Dajem punu podršku Radovanu Viškoviću. On je čovjek koji ima posvećenost i predanost. Kada nekog imenujete za premijera ili na neku visoku dužnost, obično ima i onih koji bi ga osporili. Ja nisam čuo nijednu riječ osporavanja.

‘Vučić mi pokazao dokaze’

Aleksandar Vučić je na nedavnoj zajedničkoj konferenciji za medije izjavio da vam je pokazao dokaze o miješanju stranaca u izbore u BiH, te da će ih pokazati i Mladenu Ivaniću. O čemu se radi?

Neka kaže Vučić. Nije pristojno. Dodat ću samo da je telefonski snimljeno šta je tko radio, pokušavao i neke vrste transfera.

Prema opoziciji u RS?

Pustite me. Neka Ivanić ode kod Vučića i neka mu on kaže, pa neka onda Ivanić to iznese, kao što je rekao da tu nema ništa. Ja sam bio na terasi hotela u Dubici kada Vučić njemu dolazi i kaže: “Mladene, pogledaj ovo, operativni nalog za prisluškivanje Aleksandra Vučića i još tri – četiri čovjeka u Srbiji, potpisan od strane tipova iz OBA”. To čita Ivanić i nakon dva dana kaže da to nije tako. Kakva Bosna i njena služba? Da ona može da prisluškuje Srbiju? Pa to je katastrofa. Na kraju krajeva, kakav može biti Srbin da potpiše operativni nalog da se prati Srbija.

‘Dabogda mu zemlja kosti izbacila’

Da li je odluka o formiranju tzv. Vojske Kosova prijetnja za region, za Republiku Srpsku?

Opet se vraćamo na međunarodnu scenu. Dejtonski sporazum je imao 11 aneksa; jedan od njih je Aneks 1b, koji regulira vojna i sigurnosna pitanja, koji kaže da BiH, Hrvatska i Srbija mogu  imati toliko vojnika, tenkova, raketa, aviona. Nigdje nema Kosova. Sada odjednom to ne važi, a nama ovdje stalno govore da to poštujemo. Šta da poštujemo? Smatra se da je sasvim dovoljno to što sa Zapada ruše određena prava. Kako to izgleda najbolje se vidjelo kada je Asdown  bio visoki predstavnik, koji je urušio sve međunarodne principe. Kod nas narod kaže kada neko umre “laka mu zemlja bila”. Ja ću reći, bez obzira što možda nije pristojno, dabogda mu zemlja kosti izbacila. Toliko je učinio loše za Srbe.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare