Published On: Sat, Sep 5th, 2015

MILORAD DODIK: Postoji “krug veleposlanika” koji se sastaje petkom i odlučuje o BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da međunarodni faktor neće odustati od intervencionizma u BiH i da Srpska ne treba nasjedati na priče o dalekim perspektivama, već nastaviti snažno braniti svoju autonomiju, Ustav i ustavna rješenja u BiH vezana za Republiku.
Dodik je naglasio da se iz izjava američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack i pomoćnika zamjenika američkog državnog tajnika za Europu i Aziju Briana Hoyt Yee na jučerašnjem brifingu u Sarajevu vidi da se u BiH neće odustati od intervencionizma.
On je rekao da su Cormackova i Jee, govoreći o Daytonskom sporazumu na jučerašnjem brifingu, namjerno izostavili činjenicu da je to međunarodni ugovor i da nigdje nisu spomenuli gdje se krši Dayton, ni u jednoj odredbi, ni Ustavu, ni bilo kojem relevantnom zakonskom okviru.
“Cinično je kada oni govore o tome da to /reformu/ trebaju uraditi domaće snage jer sve što je do sada rađeno, bilo je pod snažnim pritiskom međunarodnog faktora u kome sudjeluje i SAD”, istakao je Dodik.
Prema njegovim riječima, danas postoji uvjerenje da su SAD veoma ponosne na Daytonski ugovor i da zato sada začuđuje da su u posljednje vrijeme, samo za naivne, došle do izražaja javno iskazane potrebe mijenjanja Daytonskog sporazuma, odnosno daytonskog Ustava.
Dodik je napomenuo da se sada nastoje očuvati sva nametnuta rješenja u BiH na način da je dovoljno samo da netko dođe i kaže da se krši Dayton i da to drugi trebaju tako prihvatiti.
On je dodao da se najveće kršenje Ustava dogodilo pod patronatom međunarodne zajednice, koja je vršila i podržavala pravno i političko nasilje visokih predstavnika.
“Sada bi tvrdnjama olako datim o kršenju Daytona htjeli sačuvati ta antidemokratska, anticivilzacijska i antipravna ponašanja. Visoki predstavnik je masovno kršio Daytonski sporazum i kao takav bio je podržan od većine zemalja koje su činile Vijeće za provođenje mira i razumljivo je da te iste zemlje sada kao fetiš brane bilo kakvo pokretanje pitanja nepravnog ponašanja visokog predstavnika”, dodao je Dodik.
On je podsjetio da se Dayron tumači po Aneksu 10, a ne po stavovima određenih vlada u svijetu, pa taman to bila i vlada SAD, te dodao da jučerašnji govornici nisu ti koji imaju pravo tumačiti Daytonski sporazum.
Prema njegovim riječima, činjenica je da BiH ni 20 godina nakon rata nije uspjela napraviti zajednički konsenzus oko ustava, niti se nazire da bi to mogla učiniti u budućnosti.
Navodeći da stalne tvrdnje da je neophodna promjena Ustava da bi zemlja ušla u EU, djeluju kao neka prijetnja ili moranje, Dodik je rekao da nije sporno da se neke stvari prilagode, ali da je ovdje riječ o fundamentalnim stvarima.
“Pričanje o promjeni Ustava vizavi nekih europskih zahtjeva i uz tvrdnje da to moraju učiniti Europljani zajedno sa domaćim snagama djeluju cinično kada se ne bi znala realnost”, dodao je Dodik.
Predsjednik Srpske u izjavi Srni ističe da se nijedna zemlja ne može napraviti na silu, pa ni BiH, bez obzira kakva sila stajala iza nje, možda čak i SAD.
“Ali trebalo bi, u svakom slučaju, pokušati da se gradi jedan konsenzus bez učešća vanjskih političkih pritisaka i da se tek na bazi toga može graditi nešto u BiH što bi moglo sličiti na zajedničku zemlju”, rekao je Dodik.
Predsjednik Srpske naveo je da su SAD učinile mnogo da se stabilizira mir u BiH, ali da je potpuno izvrnuta i lažna teza da je Dayttonski sporazum zaustavio rat.
“Daytonski sporazum nastao je zato što je postojao politički konsenzus oko političkog sistema u BiH i kao takav, naravno, da je bio dovoljan da zaustavi rat, ali sada isticati da je to samo bilo da se zaustavi rat i da se sada treba mijenjati, to je nešto što traži, u najmanju ruku, da se ospori da bi se moglo razgovarati o tome”, dodao je Dodik.
Dodik je napomenuo da bi Daytonski sporazum trebao biti najveće političko i pravno nasljeđe SAD, te napomenuo da je u Ustavu BiH korigirano i prilagođeno ustavno rješenje SAD.
On je rekao da BiH, što se kroz povijest pokazalo, ne može egzistirati kao vođena sa strane, a u suštini ne može opstati ni kao sama.
Predsjednik Srpske ocijenio je da će u BiH biti nastavljena “stalna privremenost i vježbanje raznih stranih eksperata i političara na onome šta bi trebala i kakva bi trebalo biti BiH, kako bi trebala biti izgrađena”.
“Republika Srpska ne može olako prihvatiti pomalo nervozna i iznervirana priopćenja koja daju neki od stranaca i da olako prihvati tvrdnje kako se krši Dayton samo zato što oni to tako misle i zato što oni prave platformu za neko svoje buduće djelovanje u smislu da je nerko drugi prekršio Dayton”, dodao je Dodik.
Dodik je poručio da Republika Srpska treba nastaviti snažno braniti svoju autonomiju, svoj Ustav, ustavna rješenja u BiH vezana za Republiku Srpsku, način odlučivanja u BiH, te da ne nasjeda na olako date priče o dalekim perspektivama, “koje vidite kako doživljavaju ovi drugi gdje se uvodi demokracija”.
Prema njegovim riječima, Republika Srpska će sa svojim jasnim političkim pozicijama nastaviti  egzistirati po svim pitanjima vezanim za Dayton jer istinski podržava Daytonski sporazum i dijalog i želi da kroz razgovor i dijalog, pa i europski put, ojača svoju autonomiju, a ne da je umanji.
Dodik je, komentirajući izjavu Hoyt Yeea o tome da je u Republici Srpskoj teška siutacija, ocijenio da su te izjave, u najmanju ruku, nekorektne, te istakao da Srpska i pored nastojanja da joj pripišu ekonomsku nestabilnost nastavlja izmirivati sve svoje obaveze.
“Yee kaže da je u Srpskoj situacija teška, a ne želi da spomene ni poplavu, ni razna uvjetovanja međunarodnih financijskih institucija vezano za projekte na ovim prostorima”, dodao je predsjednik Srpske.
Dodik je istakao da Srpska ne želi nikakvu konfrontaciju sa SAD, kao i da mu je najmanje važno hoće li se se američka veleposlanica Cormack sastati sa njim.
“Meni je život lakši od kad takvi kao ona ne dolaze u Srpsku, ili se ne sastaju sa mnom, niti smo što izgubili ni dobili. Ali svakako je ugodnije, ne moramo trpiti torture koje smo prolazili na sastancima sa sličnim veleposlanicima koji su pokušavali biti vođe i odlučivali ovdje o stvarima u BiH, a ne da se samo bave primarno pitanjima svojih država kako je to i predviđeno u diplomatskoj praksi”, rekao je Dodik.
On je ocijenio da u tom pogledu, BiH i ne može uspiti jer je jasno vidljivo da oni koji su upravljali njom 20 godina za neuspjeh koji ostvaruju krive domaće političare, dok je svima poznato da su stranci nesumnjivo upravljali BiH – putem visokog predstavnika, putem intervencionizma različitih veleposlanstava.
On je rekao da danas u BiH postoji “krug veleposlanika” koji se sastaje petkom i odlučuje što u BiH treba raditi, onda, putem svojih podanika u Sarajevu, pa dijelom i u Srpskoj pokušavaju nametnuti ta rješenja, gradeći ono što se uopće ne može izgraditi, što se zove BiH.
“Za vaše dobre namjere kriv je netko drugi zato što ste vi imali iluziju, to je otprilike poruka koju smo mogli čuti jučer”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.