MILORAD DODIK Britanska rezolucija je političko nasilje nad Srbima

Predsjednik Srpske smatra da će inicijativa Londona biti jednostrana, uperena protiv Srba i da, samim tim, predstavlja obično političko nasilje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je najavljena britanska rezolucija o Srebrenici uperena protiv Srba, da nije korak ka pomirenju, već sredstvo da se dodatno destabiliziraju odnosi u BiH. Predsjednik Srpske smatra da će inicijativa Londona biti jednostrana, uperena protiv Srba i da, samim tim, predstavlja obično političko nasilje.

Dodik je za Večernje novosti rekao da je takvo ponašanje prema BiH svojstveno Britancima, te napomenuo kako Bošnjaci imaju svog lobistu, ženu iz Tuzle, u Donjem domu britanskog parlamenta te kako ona vrši stalan pritisak.

“Prije dva mjeseca pitao sam britanskog veleposlanika u Sarajevu kakav se to tekst sprema, a on se samo pravio nevješt i naivan. I to govori da nas tretira kao manje vrijedan i potpuno nepotreban narod u BiH”, dodao je Dodik.

Umjesto jednostrane rezolucije, Dodik se zalaže za formiranje međunarodnog nezavisnog povjerenstva stručnjaka, koja bi konačno utvrdili što se točno dogodilo u Srebrenici. On napominje da i međunarodni predstavnici politiku stalno zasnivaju na navodno 8.000 ubijenih, navodeći kako je u Srebrenici pokopano između 3.000 i 4.000 ljudi sa svih strana BiH.

“Neki koji i sada žive u Švedskoj imaju uklesano ime u spomen-ploči s imenima žrtava. Ako je netko želio obilježiti stratište za dobrobit budućih generacija i pomirenja, trebalo je popisati imena svih žrtava bez obzira na njihovu nacionalnost”, rekao je Dodik.

Britansko veleposlanstvo u Beogradu potvrdilo je jučer da ta država predvodi proces izrade nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN, kojom će, kako su naveli, biti obilježeno 20 godina od događaja u Srebrenici.