MILORAD DODIK: Bošnjacima ne treba lijepiti etiketu terorizma

Na pitanje da prokomentira tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da akcija ima za cilj zastrašivanje Bošnjaka povratnika u Republiku Srpsku, Dodik je kategorično odbacio bilo kakvu mogućnost da se na taj način tretira ova akcija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da akcija “Ruben” Ministarstva unutarnjih poslova /MUP/ Republike Srpske ni u kom slučaju nije uperena protiv Bošnjaka, nego je usmjerena na njihovu zaštitu, kao i svih građana Srpske.

“Ova akcija usmjerena je na prikupljanje informacija o mogućim sigurnosnim opasnostima. Sve se radi u skladu sa zakonom, jer nijedna akcija ne bi bila izvedena da nema suradnje policije i tužiteljstva”, kazao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentira tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da akcija ima za cilj zastrašivanje Bošnjaka povratnika u Republiku Srpsku, Dodik je kategorično odbacio bilo kakvu mogućnost da se na taj način tretira ova akcija.

“Takvim istupima političari iz Federacije BiH i njihova ostrašćenost ne doprinose onome što je potrebno danas, a to je – organizirana podrška borbi protiv svakog oblika terorizma. Svi Bošnjaci mogu mirno živjeti u Srpskoj. Bošnjaci nisu narod kojem kolektivno treba staviti etiketu ‘terorizma’, kao što su neki njihovi predstavnici nekada pokušavali Srbima kolektivno ugraditi ocjenu da su ‘zločinci'”, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da takve izjave potvrđuju ranije ocjene da bošnjačka politička elita ne želi borbu protiv radikalnog islama i zapitao “kako je odjednom kod tih bošnjačkih političara nestala vjera u pravosuđe”.

“Mislim da pojedini bošnjački političari doprinose nepotrebnoj polarizaciji i upravo ti njihovi istupi i njihova želja da modeliraju Bošnjake u Republici Srpskoj prave najveću štetu bošnjačkom narodu na ovim prostorima”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio nedopustivim da se na taj način jedna legitimna akcija policije pokušava okarakterizirati kao navodno etnički motivirana.

“Mi se nećemo obazirati na te stvari, niti na bilo kakve prigovore te vrste i radit ćemo sve u skladu sa zakonom i onim što jeste zakonska uloga same policije”, istakao je Dodik.

On je rekao da svi moraju shvatiti da Republika Srpska neće biti pasivan objekat eventualnih napada bilo kojeg pojedinca ili organiziranih skupina i poručio da je Srpska spremna pokazati svoju sposobnost da brani društveno uređenje i Republiku Srpsku u cjelini.

“Podržavam ovu akciju policije kao što sam uvijek podržavao borbu protiv svih vidova kriminala, i kada su mnogi Srbi bili predmet operacija koje je policija provodila. U svim tim akcijama bude i ljudi za koje se pokaže da informacija o njima nisu bile točne, ali je sigurno da postoje i oni koji su organizirani i koji predstavljaju prijetnju za stabilnost društva”, rekao je Dodik Srni.

On je naveo da je očigledno da su institucije na razini BiH koje su zadužene za borbu protiv terorizma apsolutno podbacile.

“Treba znati da će biti još ovakvih akcija i da Republika Srpska neće biti pasivan objekat raznih ekstremističkih avantura bilo kog pojedinca i nijedan od njih koji ima te namjere sigurno neće ostati miran u Republici Srpskoj, bio on Srbina, Bošnjak ili bilo koje druge nacije”, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.