MILORAD DODIK: ‘Bosanski jezik ne postoji’ , odluku o imenu donijeli su unilateralno, na svom jeziku neka ga zovu kako hoće…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ne postoji bosanski jezik i da to ne piše ni u Ustavu RS-a. Inače bosanski jezik ne postoji niti u izvorniku Daytona. Dayton naime prepoznaje samo bošnjački jezik, kojim su Bošnjaci, tj njihovi predstavnici govorili 1995-e kada je Dayton potpisan. Tek 2000-e godine Wolfghang Petritsch nametnuo je amandmane koji su ozbiljno narušili Dayton.  U njima je osim što je potpuno narušen smisao Daytona promijenjen i naziv službenog jezika kojim govore Bošnjaci. Nitko od Bošnjaka nije tužio Petritscha. Ustavni sud proglasio se nenadležnim kada su Hrvati tužili Petritscha da je srušio Dayton.

Niti jedan međunarodni sud do sada nije poništio ovu odluku, kojom je  između ostaloga, Hrvatima oduzeta ravnopravnost u FBIH. Da bi međunarodni sud to učinio potrebno je uložiti međunarodnu tužbu. Međutim nitko do danas nije ju podnio. Podsjećamo, prije Petritschevih amandmana Hrvati u FBIH imali su praktički institucionalnu autonomiju i bilo ih je , prema izvorniku Daytona, nemoguće preglasati. Samim time bio je dopušten pluralizam unutar hrvatskog političkog tijela.

Dokidanjem ravnopravnosti, nad Hvatima u BIH se eksperimentiralo Komšićima, Platformama i Alijansama. Uz potporu majorizatorskog FTV-a .Posljedica toga je potpuni slom pluralizma na hrvatkoj političkoj sceni i zbijanje Hrvata u pokret. Najveće optužbe za taj proces dolaze od onih koji su Hrvate u BIH i gurnuli u taj tor. Unitarista iz Sarajeva.

Inače zanimljivo je da je Ustavni sud oko Petritscheve odluke kazao da nije nadležan po tom pitanju dok je neke druge odluke visokih predstavnika poništio. Recimo onu o Statutu Mostara. Koja je čak i manja pravna karikatura od Petritschevih škrabotina.

Kada neki međunarodni sud, jednog dana poništi Petritscheve amandmane koji su ne samo kriminalni, budući da je nakon njih kupio višemilijunsku vilu u Dubrovniku, pa se špekuliralo da su njegovi amandmani praktički naručeni, osim što će se poništiti odluka o uvođenju apartheida nad Hrvatima u FBIH nego će biti poništena i preinaka o nazivu bošnjačkog iliti bosanskog jezika. Politički predstavnici Bošnjaka tada će kroz parlamentarnu proceduru u BIH morati ići ponovno s tim prijedlogom koji danas stoji kao nametnut. Ušao je dekretom u Ustav FBIH no nije u Ustav RS-a. Wolfgang zaboravio da i tamo žive Bošnjaci budući da je intencija bila napraviti od RS-a srpskiji a od FBIH bosanskiji iliti bošnjačkiji dio BIH. Iako je odluka UStavnog suda o konstitutivnosti sviju na cijelom teritoriju BIH tražila nešto sasvim drugo.

I dok Hrvati u FBIH od Petrischevog Ustava muku muče da izbore prava koja na papiru ionako imaju, ne kontajući da postoje međunarodne institucije za to, Wolfhgang Petrić, meškolji se  po Dubrovniku i razmišlja kako je život zapravo jako lijep..

Vratimo se na Milorad Dodika, našeg velikog mecenu koji nam svaki dan uplati milju dvije,  zaštitnika svih poskoka i otrovnica u Ercegovini:

-Ta odluka o bosanskom jeziku nigdje ne postoji. Bošnjački narod je odluku da je to njihov jezik donio unilateralno – ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kazao je da nema ništa protiv da Bošnjaci pričaju i zovu svoj jezik kako žele, ali ga ne mogu nametati nekom drugom.

Zbog toga, kazao je, nema potrebe da se bilo tko ljuti.

On je rekao da su u postupku razgovora o stabilizaciji financija u RS-u te da je u završnoj fazi privatizacija “Banke Srpske”, odnosno 74 posto kapitala.

Ta banka bi bila, tvrdi, dokapitalizirana s 300 milijuna eura od, kako je dodao, jedne financijske organizacije sa Zapada.

-Ta dokapitalizirana banka mogla bi značajno pomoći našim financijama i održavanju njene likvidnosti – ustvrdio je entitetski predsjednik navodeći da bi to RS oslobodilo od ovisnosti od nekih međunarodnih financijskih institucija, odnosno MMF-a.

Ponovio je i navode o razgovorima o ruskom kreditu, koji bi bio po povoljnoj kamatnoj stopi.

Uvjeren je da će se ovih dana jasno pokazati da postoji stabilna skupštinska većina u RS-u.

-Nemamo nijedan problem funkcioniranja parlamenta – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da je opozicija nervozna i prijeti vanparlamentarnim vidovima borbe, prenosi Fena.

Navodi da nije problem da bilo tko prosvjeduje u RS-u, ali da narod mora znati da je vlast posvećena interesima RS-a.

Komentirajući poskupljenje struje u RS-u, kazao je da bi trebalo suspendirati odluku Regulatorne komisije za energetiku o povećanju cijene, jer je većini članova tog tijela istekao mandat.