Published On: Uto, velj 9th, 2021

MILIVOJEVIĆ: Priopćenje Islamske zajednice je poziv na nasilje

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević izjavio je da današnje priopćenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upućeno prema njemu kao vijećniku sadrži prijetnje i poziv na nasilje, te izrazio žaljenje što su takve riječi došle iz jedne vjerske zajednice.

Milivojević je ukazao da je krajnje neprimjereno stavljanje u kontekst njega kao nekoga tko širi nemir i tko će jednom narodu nanijeti zlo, kao i da je potpuno neprihvatljivo stavljanje Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih vjerskih objekata u Mostaru u politički kontekst.

Milivojević je rekao kako je sa žaljenjem pročitao priopćenje Medžlisa i dodao da se ta vjerska zajednica, kao i ostale, ne bi trebale miješati u politički život.

– Mogu imati mišljenje, ali komentari koji nose ovako teške kvalifikacije i opisani riječima koje u sebi nose prijetnju i poziv, kroz određeno negodovanje, na nasilje, u vremenu u kojem živimo je neprimjereno – izjavio je Milivojević.

On smatra da je krajnje vrijeme da svi pogledaju jedni drugima u oči i da za političke odluke, bile ispravne ili pogrešne, ne traže krivce u nekome drugom.

Prema njegovim riječima, nakon izbornog ciklusa, izbora vijećnika, te izbora vodstva Gradskog vijeća bilo je jasno tko se dogovarao i kako.

– Kada govorimo o političkim odlukama, glasanju i združivanju dvoje protiv trećeg, ja sada postavljam pitanje svima – koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći? – naglašava Milivojević.

On je istaknuo da je uvijek govorio da će biti most i pomirljivi element u Mostaru, ali da ni u jednom trenutku nije govorio o političkoj neutralnosti, te dodao da svatko treba imati politički stav i iznijeti ga.

– Ono što mi je na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća najviše zasmetalo jeste to što se politički stavovi ne prezentiraju javnosti onako kako jeste. Onome tko se razumije u politiku i političke prilike u Mostaru jasno je kakve se političke igre igraju. Svaljujući teret neizbora ili izbora Bošnjaka na Srbina je krajnje nekorektno, jer što moj glas znači ako imate jedinstvo i dogovor kako u medijima prezentiraju državotvorne koalicije. Moj glas neće biti uopće bitan – naglasio je Milivojević.

Govoreći o tome zašto je u prvom krugu glasanja glasao za kandidata HDZ-a Maria Kordića, Milivojević je naveo da cilj jeste biti do vlasti, ali ne po svaku cijenu.

Podsjetio je na činjenicu da sve godine nakon rata nisu bili u vlasti i nisu bili politički prisutni, što je dovelo do potpune neprisutnosti Srba u gradskim institucijama i ustanovama.

– U ovom omjeru snaga i ovakvoj političkoj volji građana Mostara, te stavova i činjenja drugih stranka, na stranačkim organima odlučeno je da je u najvišem interesu srpske zajednice da podrži Maria Kordića i da budemo dio novoformirane vlasti. Mišljenja smo da će to biti i s HDZ-om i sa SDA, jer i bez jednih i bez drugih teško da vlast može biti formirana – rekao je Milivojević i dodao da je razgovarao sa svima, ali da je, tijekom dogovora vođeno malo iskrenog razgovora.

Predsjednik medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojem je izrazio iznenađenje zbog odluke Velibora Milivojevića da je na glasanju za izbor gradonačelnika Mostara “podržao projekte podjele grada i dominacije jednog nad drugim narodima”, te još niz teških optužbi i prijetnji./Srna/HMS/