Published On: Sri, tra 14th, 2021

Milivojević o ćirilici u pošti: Još jedno pitanje konstitutivnosti Srba

”Pozivanje na Opće uvjete u obavljanju poštanskog prometa je dokaz da kad nešto ne želimo da uradimo uvijek možemo naći razlog, a isto tako ako želimo da doprinesemo tolerantnijem društvu u kojem živimo založit ćemo se da stvorimo pravne okvire ili iskoristimo postojeće, a kako se slične situacije ne bi ponavljala”, izjavio je Srni zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević povodom vijesti o vraćanju pisma u pošto u Mostaru jer je adresirano ćirilicom.

Rekao je kako je ”necivilizirani čin vraćanja pisma adresiranog ćirilicom poslanog preko Hrvatske pošte u Mostaru prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti i jezika Srba u Federaciji BiH”.

”Ovo je još jedna prilika kojom bih podsjetio da konstitutivnost naroda i pravo na jezik ne bi trebao više nikad biti teme obraćanja i da se u svim kantonima u FBiH ispoštuje Ustav BiH”, izjavio je Milivojević.

Izrazio je zabrinutost istrajnosti sustavnog uništavanja ćiriličnog pisma bilo zabranama, bilo brisanjima ili onemogućavanju poštanskog prometa.

Naime, pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz Hrvatske pošte u Mostaru vratila se pošiljatelju s porukom da je “zabranjeno pisanje ćirilicom” i s pečatom pošte iz Zagreba.

Hrvatska pošta Mostar oglasila se povodom vraćanja pošte navodeći da naziv države i grada u međunarodnom poštanskom prometu mora biti napisan latinicom.