Published On: Sat, Oct 5th, 2013

MILINOVIĆ U ZAŠTITI FARSE: Uz praksu da popisnice nose kući, popisivači su pokazali vrlo profesionalan odnos do sada

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović posjetio je sjedište EU u Sarajevu kako bi informirao zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Renza Daviddija o novostima u vezi sa popisom koji se trenutno provodi.

Europska unija je, pored podrške koje njeno statističko tijelo, EUROSTAT, pruža kroz Međunarodnu promatračku operaciju (IMO), osigurala financijsku pomoć popisu u iznosu od 12.3 milijuna eura.

IMO prati da li se međunarodni standardi primjenjuju u tijeku provedbe popisa.

Milinović je objasnio da Agencija za statistiku BiH radi zajedno sa dva entitetska zavoda za statistiku kako bi osigurali da se popis provodi u skladu sa međunarodnim standardima.

Smatra da se popis dobro odvija te da se također susreće sa logističkim izazovima koji su svojstveni operacijama u koje je uključeno preko 19.000 popisivača.

Milinović je izvijestio i o novostima u vezi procesa finaliziranja ugovora za prostor za sigurno skladištenje popisnog materijala, koji će uskoro biti zaključen.

U vezi nedavnih medijskih izvještaja, Milinović je objasnio da je u skladu s međunarodnom popisnom praksom da popisivači nose popisnice kući dok ne završe svoj posao u popisnom krugu za koji su zaduženi te da je taj materijal pod kontrolom jednog od 3.000 kontrolora.

Nakon kontrole, materijal se predaje općinskoj popisnoj komisiji koja ga pohranjuje na sigurnom mjestu u općini. Popisivači su obvezani ugovorom koji su potpisali da poštuju povjerljivost materijala i Milinović je naglasio da su popisivači sveukupno pokazali vrlo profesionalan odnos do sada.

Također je objasnio kako će nakon trenutne faze popisa, biti obavljene dodatne kontrole kada će u određenim dijelovima zemlje biti provedeno ponovno popisivanje kako bi se provjerilo da se podudara sa prethodnim popisivanjem.

– Od velike je važnosti za Bosnu i Hercegovinu da se popis provede, kako bi se omogućilo da vlasti mogu pravilno planirati. Pozdravljam predanost popisivača koji danima rade dugo i naporno, i pozivam građane da pomognu popisivačima da dovrše svoj zadatak – izjavio je Daviddi, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.