Published On: Sri, lip. 13th, 2018

MILIJUNI SVAKE GODINE: “Nezavisni” se bune jer Dodik želi znati o kome su ovisni…

Nevladine organizacije iz Republike Srpske oštro su u utorak reagirale na najavu vlasti predvođenih SNSD-om Milorada Dodika da će snažnije kontrolirati rad i način financiranja tih organizacija.

Tvrdeći kako brojne strane nevladine organizacije rade na “destabiliziranju društva, a ne razvoju demokracije”, predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je najavio donošenje zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija do kraja ljeta.

Nevladine organizacije koje financiraju strane vlade i izvori poput Civil Rights Defenders (CRD), Transparency International u BiH i Helsinški odbor za ljudska prava upozorile su u priopćenju kako bi uvođenje posebnih uvjeta djelovanja moglo predstavljati kršenje ustavom predviđenih prava, ali i kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“Denunciranjem zaposlenih u nevladinim organizacijama ili obilježavanjem njihovih aktivnosti kao nepoželjnih, stvara se opasno ozračje netolerancije i linča u kojem se nevladine organizacije prikazuju kao remetilački faktori ili subjekti koji moraju biti pod posebnim nadzorom”, stoji u priopćenju.

Ukratko stav NGO-a, posebno niza NGO-a koji se u šali zovu “nezaivsni mediji” jeste taj da oni imaju pravo vršiti linč nad Dodikom i bilo kim drugim u BIH kog ne šmekaju njihovi donatori dok Dodik nema pravo znati za čije pare oni to čine, jesu li prijavili porez, koji su projekti koje provode itd.

Nevladine organizacije pozvale su vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da bilo koji novi zakonski prijedlog u ovoj oblasti uputi u redovitu zakonodavnu proceduru, ne praveći razliku između nevladinih organizacija na temelju njihovog izvora financiranja.

Ranije je Dodik tvrdio kako nevladine organizacije rade protiv interesa Republike Srpske i na njegovom političkom eliminiranju.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer