Published On: Sun, Sep 20th, 2015

MILIJUN LJUDI NA MISI U HAVANI Papa pozvao SAD i Kubu na nastavak približavanja

Papa Franjo doputovao je zrakoplovom u Havanu, prvu postaju svog povijesnog devetodnevnog pohoda Kubi i SAD-u. ‘Potičem kubanske i američke političke dužnosnike da ustraju u približavanju te razviju sav svoj potencijal – kao primjer pomirbe za čitav svijet’, izjavio je Papa po dolasku.
Kubanski predsjednik Raul Castro, marksist i ateist, koji je jednom rekao da veoma poštuje Papu rođenog u Argentini, dočekao je Svetog Oca u međunarodnoj zračnoj luci Jose Marti u Havani. ‘Mi smo Kristova mladež’, izvikivali su mladi dok je Papa silazio iz zrakoplova. Papa Franjo rukovao se s Castrom i primio cvijeće od skupine kubanske djece. Svetom Ocu, kao poglavaru vatikanske države, ukazana je najviša državna počast.
papa kubanci
Franjo je treći papa koji stiže u posjet Kubi, nakon Ivana Pavla II. 1998. i Benedikta XVI. 2012. Papa bi se trebao sastati i s bivšim predsjednikom Fidelom Castrom a na Trgu Revolucije u Havani služit će misu na kojoj se očekuje gotovo milijun ljudi. Na misi će biti 3500 službenih uzvanika, među kojima su i Raul Castro te argentinska predsjednica Cristina Kirchner. Papa će večernju misu služiti u katedrali Bezgrešnog začeća a potom će se susresti s nekoliko tisuća mladih Kubanaca, javlja HRT.
Papa, koji je posredovao u diplomatskom približavanju Washingtona i Havane, treba u utorak doputovati u SAD gdje će ostati do 27. rujna./HMS/