Published On: Sri, srp 24th, 2019

Milijarder Mittal se sumnjiči da je preko GIKIL-a izvlačio milijune maraka iz BiH

Glavni tužitelj Tuzlanske županije Tomislav Ljubić i postupajući tužitelj u vezi počinjenog kriminala u Global ispat koksnoj industriji u Lukavcu Čazim Serhatlić obratili se danas javnosti povodom uhićenja milijardera Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a. Mittal se sumnjiči je preko GIKIL-a izvlačio milijune maraka iz BiH.

Međutim, iako su glavni tužitelj Tuzlanske županije Tomislav Ljubić i postupajući tužitelj Čazim Serhatlić istaknuli da zbog istrage ne smiju iznositi detalje ovog predmeta, tužitelj Serhatlić bio je pred novinarima jasan u iznošenju podataka – za što se sve, jučer uhićenog, Indijca sumnjiči.

Sumnjamo da je od 2006. do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milijun maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplaćena. Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužiteljstvu TŽ zaposlenici GIKIL-a, rekao je Serhatlić.

Istaknut ću jednu činjenicu. Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužiteljstvu BiH, u listopadu 2018. godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese. Zaposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramod Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti. Jedno takvo izdvajanje od tri milijuna dolara je bilo spriječeno, ali mi nismo imali predmet kod sebe i zato smo morali čekati i utvrditi što će se dogoditi s predmetom i našim dokazima, kaže Serhatlić.

Predmet mogućeg kriminala počinjenog u GIKIL-u vraćen je iz Tužiteljstva BiH u Tužiteljstvo Tuzlanske županije u veljači ove godine.

U zadnja dva mjeseca posebno su važni pozivi zaposlenika GIKIL-a koji nam govore o alarmantnom stanju i traže od nas da se spriječi propast GIKIL-a. Navodno su sredstava bila usmjeravana na druge tvrtke, a sumnjamo i na pojedine osobne adrese, a da se istovremeno spriječi isplata plaća radnicima i doprinosa, upozorava Serhatlić.

Glavni tužitelj Tužiteljstva TŽ Tomislav Ljubić kaže da građani TŽ najviše očekuju od Tužiteljstva da se očiti kriminal koji se vrši u GIKIL-u već godinama adekvatno kazni.

Očekuje se da će Pramod Mittal danas u poslijepodnevnim satima biti predan Tužiteljstvu Tuzlanske županije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare