MILIČEVIĆ: Sve što je žurno FBiH će nabaviti; MANDIĆ: Imamo dovoljno testova, stiže još

Zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite Jelka Miličević je u današnjem obraćanju javnosti rekla da se Vladi FBiH javljaju mnogi i nude pomoć u smislu donacija i nabavke potrebne opreme. Kao ministrica financija u Vladi FBiH je kazala da se Vlada opredijelila da to bude kontrolirano distribuiranje opreme na području cijele Federacije BiH.

“Zavod za javno zdravstvo ima logistiku, kadar i stručnost sagledati koja je potrebna oprema zdravstvenim ustanovama, inspekcijskim tijelima i što je potrebno za nabavku. Nakon kreiranja te liste odgovorit će na upite, a odluke će donositi Federalni stožer civilne zaštite, a potvrđivat će Vlada FBiH”, rekla je, prenosi Klix.

Miličević je istaknula da na posebnom podračunu FBiH postoje sredstva koja su prikupljana i nijedna marka nije nenamjenski potrošena.

“Sve što je žurno, to će se i nabaviti”, dodala je.

Kazala je da Federalni stožer CZ priprema sastanak i pravi stalnu analizu o situaciji i svim problemima.

“Razmatra se mogućnost otvaranja posebnih računa za namjensko prikupljanje sredstava koji će služiti kao osnova za formiranje interventnih fondova koji će sukladno zakonima napraviti brzu prohodnost”, rekla je.

Ona je istakla da novac za interventne aktivnosti postoji u Federaciji BiH.

“Zaključak Vlade FBiH da Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer ministarstva zdravstva ima teške i odgovorne zadatke i da će biti eksponirani javnosti”, dodala je.

Ona je na novinarsko pitanje razmatra li se zabrana kretanja 24 sata odnosno stavljanje županija i gradova u karantene kazala da se to može razmatrati nakon dubokih analiza Kriznog stožera CZ-a, županija, gradova i preporuka.

“Pratimo sve što se poduzima. Ima negdje problema. Sve naredbe su dovoljno jasne i dovoljne da se ne radi brzi prenos ove zarazne bolesti”, dodala je.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić se zahvalio svima koji poštuju preporuke i ostaju kod kuće.

“Apeliram, pisali smo preporuke i naredbe da se pridržavamo mjera samoizolacije i govorili smo o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera. Želio bih pohvaliti sve one koji se pridržavaju i ostaju kod kuće i pomažu da zajedno pobijedimo ovu infekciju“, poručio je.

Na pitanje kako će biti raspoređeni testovi koji dolaze, on je kazao da je jučer stiglo 1.500 testova u FBiH, a da će i danas stići isto toliko.

“Do idućeg četvrtka 20.000 testova će stići. Imamo dovoljan broj testova i ponavljam da nam situaciju ne može riješiti masovno testiranje. Testove moramo dati ljudima koji su stručni, da doktori odlučuju koga testirati i kako. Testovi će biti ravnomjerno raspoređeni i o tome brine Krizni stožer”, poručio je Mandić.

On je kazao da je do danas u FBiH testirano ukupno 400 osoba, a od toga je 45 bilo pozitivno na koronavirus.

Mandić je istaknuo da je u Mostaru testirano 16 osoba, a da je 5 bilo pozitivno (4 Konjic i 1 Široki Brijeg), u Sarajevu je testirano 19 uz 1 pozitivan nalaz (kontakt s osobom koja se vratila iz Njemačke), dok je u Tuzli svih 8 testova bilo negativno.