Published On: Fri, Apr 17th, 2020

MILIĆEVIĆ: Povećanje proračuna kao odgovor na potrebe FBiH

Na današnjoj sjednici Federalnog stožera Civilne zaštite svim ranije donesenim zapovijedima produženo je trajanje do 30. travnja prateći sve analize Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdila je danas federalna ministrica financija i zapovjednica Stožera Jelka Milićević.

Naglasila je da je nastavljena raspodjela medicinske, specijalizirane i ostale opreme po postojećim pravilima na vrlo transparentan način.

Govoreći o rebalansu proračuna kojeg je utvrdila Vlada Federacije BiH, kazala je da on odražava opredjeljenje Vlade FBiH kao odgovor na zdravstvenu i ekonomsku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa jer je u pitanju neobična situacija kakva se do sada nije dogodila.

– Događa se pad prihoda i postoji potreba odgovora proračuna na poremećaje i izazove te smo tražili rješenja i makroekonomske projekcije i pokazatelje u svijetu jer smo mi mala, otvorena ekonomija koje nije imuna na događanja u bližem i daljnjem okruženju – kazala je Milićević.

Prema projekcijama očekuje se pad privatne potrošnje što je rezultat gubitka posla, smanjenja plaća i smanjenog priljeva doznaka iz inozemstva, a javna potrošnja jedina je koja održava sustav u životu zbog čega su sve proračunske projekcije rađene na toi osnovi.

Kako je kazala, 20 posto BDP su investicije i tu je projekcija da će biti drastičan pad, a Milićević je izrazila nadu da taj pad bude na razini od pet posto.

Očekuje se pad prihoda od poreza otprilike 15 posto i Milićević kaže da su u pitanju optimistične projekcije, također očekuje se i manji priljev od PDV-a u iznosi od 150 milijuna KM.

– Također, zbog gubitka posla i smanjenja plaća imat ćemo smanjenje od 315 milijuna KM za Mirovinsko-invalidsko osiguranje što bi značilo da će u pitanje doći isplata penzija, ali Vlada je opredijeljena da se to ne smije dogoditi jer mi jamčimo isplatu mirovina na razini prije proglašenje stanja nesreće – rekla je ministrica Milićević.

Govoreći o subvencioniranju doprinosa za minimalne plaće, pojasnila je da će to biti potrebno učiniti za oko 350.000 zaposlenika, a prate se i drugi modaliteti pomoći za one koji imaju ugroženu plaću te se očekuje podrška nižih razina vlasti.

Uz sve pričuve koje su nastale u proračunu Federacija BiH će se zadužiti 790 milijuna KM. Planirano zaduženje u ovoj godini 585 milijuna, a sada će ono biti 1.375.000.000 i to kreditima, ali samo za saniranje stanja nesreće u zdravstvenom i ekonomskom smislu.

– Vlada FBiH je napravila rebalans i to bi trebale uraditi i županije i općine. Županijama smo osigurali isti tretman i pristup sredstvima kao što ima Federacija podijelili smo odgovornosti i kredit, ali to je kredit na pet godina s grejs periodom od tri godine i kamatnom stopom od 1,5 posto i to ćemo zajedno vraćati – pojasnila je Milićević.

Stoga je ovogodišnji proračun povećan za 11 posto i to je rezultat potreba, a Milićević je izrazila nadu da će uskoro biti urađen još jedan rebalans u kojem bi se Federacija mogla vratiti na normalno punjenje proračuna i ekonomskog i socijalnog života./Fena/HMS/