MILIČEVIĆ: Kriza se iz Vlade FBiH prenosi na oba doma Federalnog parlamenta

Vlast u Federaciji BiH ne funkcionira i kriza iz Vlade će se prenijeti na oba doma federalnog Parlamenta, rekla je federalna ministrica financija i zamjenica premijera F BiH Jelka Milićević.

Milićević je naglasila kako sve točke i odluke sa sjednica Vlade kojima nisu nazočili hrvatski ministri ne mogu dobiti podršku u Parlamentu.

Ona je za “Večernji list” rekla kako su devastirana javna poduzeća, javna dobra, zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji su vodili ta poduzeća.

“Mi nismo sudjelovali u toj vlasti i sada smo željeli u svim politikama, u svim oblastima, imati ljude s kojima možemo provoditi određene reforme”, istaknula je Milićević, dodavši kako je na sceni princip “ono što je moje, moje je, a ono što je tvoje je, zapravo, i tvoje i moje”.

Prema njenim riječima, svaka Vlada donosi svoje uredbe i normalno je da i ova donosi svoje, te određuje pravila ponašanja.

“Očigledno je problem što je samo HDZ novi u ovoj vladi, a naši partneri su zapravo stari u toj istoj vladi”, istaknula je Milićević.

Milićević je naglasila kako ukupna financijska situacija u FBiH nije dobra, a stabilnost proračuna je sporna.

Prema njenim riječima, u protekle četiri godine puno je stvoreno obveza koje se ne mogu nikako realizirati u ovom trenutku.

“Ušli smo na dan 31. prosinca prošle godine u dubiozu od 220 milijuna KM. Te stvorene obveze uopće nisu predviđene u proračunu za ovu godinu. Kako bi se to nekako riješilo, krenulo se u rizične zapise, i to kao proračunsku stavku iz ove godine”, navela je Miličević.

Ona je rekla kako sada u Vladi imaju neizmirene obveze iz prošle godine oko 78 milijuna KM, s podračuna na koji se sredstva namjenski prikupljaju u prvom tromjesječju potrošeno je 45 milijuna za obveze iz 2014. godine i 34 milijuna sudskih presuda koje nisu planirane u proračunu, dok su obveze prema mirovinskom fondu oko 21 milijun KM./HMS/