Published On: Pet, ožu 29th, 2013

Miletić usijao odnos između Lagumdžije i Komšića

Ukoliko i dalje bude postojao otpor prema imenovanju Zlatka Miletića, nekadašnjeg direktora Uprave policije FMUP-a, za veleposlanika u sjedištu bh.. diplomacije u Sarajevu, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić Miletića namjerava imenovati za novog bh.. veleposlanika u Pragu, glavnom gradu Češke, saznaju “Nezavisne”.
Prema saznanjima “Nezavisnih”, protekle dvije sedmice, a nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH i ovog Komšićevog prijedloga, u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) izuzetno je napeto jer šef bh.. diplomatije Zlatko Lagumdžija ne želi ni čuti za ovu mogućnost, iako se ranije nije protivio imenovanju Komšićeve suradnice iz Ureda za generalnog konzula u Frankurtu.
Naši izvori iz MVP-a kažu da je pokušaj imenovanja Miletića za veleposlanika u sjedištu mnogo ozbiljnija stvar i za Lagumdžiju signal da mu ovaj odbjegli funkcioner SDP-a i nekadašnji prvi suradnik, koji će uskoro nastupiti s vlastitom strankom Demokratska fronta, namjerava “preuzeti” i dio veleposlanstava u svijetu. Komšić bi, naime, na taj način pokvario raniji dogovor Lagumdžijinog SDP-a i HDZ BiH Dragana Čovića o preraspodjeli diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH u svijetu između ove dvije stranke, o čemu su “Nezavisne” već pisale.
“Ministar Lagumdžija svoj ​​stav obrazlaže time što smatra da veleposlanik u sjedištu bh.. Diplomacije mora biti karijerni diplomat. Međutim, Miletićevo imenovanje na jednu od ove dvije pozicije gotovo je izvjesno, ako ništa onda zbog toga što je Predsjedništvo BiH ‘starije’ od MVP-a, kreira i rukovodi vanjskom politikom, pri čemu je institut MVP-a svojevrsni PR, servis kolektivnom šefu države “, kaže naš sugovornik iz MVP-a, jedan od karijernih diplomata.