Published On: Pet, lis 4th, 2013

Milanović u Livnu: Popis stanovništva je važan, ali nije presudan, a Hrvatska ima obavezu brinuti se o Hrvatima iz BiH

Hrvatski premijer Zoran Milanović započeo je dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini u petak u Livnu gdje se susreo s predstavnicima lokalne vlasti.

Milanovića je dočekao livanjski načelnik Luka Čelan i ovo je prvi put da jedan hrvatski premijer dolazi u ovu općinu. U njegovoj pratnji je i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović te predstojnica Državnog ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Darija Krstičević.

“U Bosni i Hercegovini sam bio u dva navrata u mjestima gdje su većina Hrvati. Republika Hrvatska ima ustavnu, ali i moralnu obavezu suradnje i brige o Hrvatima izvan Hrvatske. Poštujemo BiH u njenom ustavno-pravnom poretku. Popis stanovništva je važan, ali nije presudan. Nijedno pravo nije upitno i ono je utvrđeno međunarodnim ugovorom i Ustavom BiH. Mislim da je važno da se općenito zna koliko ljudi živi u Bosni i Hercegovini s obzirom da je BiH prema Daytonu uređena na način na koji je uređena. Nije baš najsretniji, ali to je država u pravilu i prvenstveno triju etničkih skupina, nacija – Bošnjaka, Hrvata i Srba i to je tako.  Ne trebam pozivati Hrvate u BiH da se popišu. Oni to znaju i bez mene”, izjavio je Milanović na novinarski upit zašto je izabrao vrijeme popisa stanovništva u BiH da bi posjetio Bosnu i Hercegovinu.

zoran_milanovic_livno_430_3

“Ovo je bila prilika da zahvalimo Vladi RH na pomoći Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica i Županijskoj bolnici u Livnu. Upoznali smo predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića s gospodarskom situacijom u općini Livno. Očekujemo da će nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju pojedine tvrtke premjestiti svoje pogone i na područje naše općine. Razgovarali smo i o prekograničnoj suradnji s hrvatskim općinama u okviru IPA fondova. Razgovarali smo i ograničnom prijelazu Kamensko i Vaganj i iskazali smo nadu da će nam premijer Milanović pomoći da GP Kamensko dobije kategoriju u kojoj je bio”, izjavio je načelnik općine Livno Luka Čelan nakon susreta s predsjednikom Vlade RH.

Nakon sastanka s predstavnicima lokalne vlasti, premijer Milanović je posjetio i Mljekaru Livno i Franjevački muzej i galeriju Gorica.

 

livno-online