Published On: Ned, kol 8th, 2021

Milanović u govoru na Alki: Iz BiH dolaze optužnice, imamo problem

Milanović nakon Alke: Ne želim da se ovdje drže politički govori, ali imamo problem s optužnicama iz BiH

Predsjednik Milanović predao je nagrade slavodobitniku i njegovom momku, a potom održao govor.

“Ovo mjesto je često bilo mjesto s kojeg se govorilo o političkim temama, a ja želim da se to više ne događa”, rekao je Milanović.

“Živimo u modernim vremenima i meni je neobično drago da vidim ovdje svih ovih 5000 ljudi, dabogda tako uvijek bilo i dabogda se ova nevolje, a tek ćemo saznati što je tu zapravo bilo, više ne ponovi”, rekao je Milanović.

“Imamo problem, ali..”

“Hrvatsku su, nemojmo zaboraviti, obranile tisuće ljudi. Danas, nažalost, gledamo kako iz susjedne države dolaze prijedlozi za podizanje optužnice protiv kompletnog hrvatskog vojnog vrha, a to su pokojni Stipetić i Agotić, to su Mareković, Miljavac.. i sad se pitam je li prilika da se na ovom mjestu o tome govori. Je. Imamo problem, ali hrvatska država neće dozvoliti da se ovakve stvari događaju 25 godina nakon rata. Neka nas zajednički jezik i povijest spaja, a ne razdvaja, dosta nas je razdvajala”, rekao je predsjednik.

“Sjetit ću se Petra Preradovića, koji je govorio o tom jeziku koji nas spaja ‘kao vječno more sinje'”, dodao je predsjednik.

“Narode Cetinske krajine, sritno dogodine u još većem broju. Alkarima i vitezima posebna zahvala, onaj tko nije zajahao konja ne zna koliko je ovo teško”, zaključio je Milanović.

Hrvatska je dobila ‘zamolnicu’ Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska, a Ministarstvo pravosuđa i uprave RH potvrdilo je primitak zamolnice, prenosi Hina.

“Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi”, rekao je danas predsjednik Milanović u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke.

Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi “hoćemo li surađivati ili nećemo”, od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i premijer Andrej Plenković, no nije želio komentirati novinarsku upitnu konstataciju “zbog čega je onda on trebao biti taj koji će to komunicirati javno, a ne vlada”.

“To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni – a ova vlada to nije učinila – to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže”, rekao je Milanović.

“Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina od kad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet”, dodao je.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x