Published On: Sri, ruj 6th, 2017

Milanović se vraća: Tko je čovjek koji lobira za njegovu potporu na predsjedničkim izborima

Unutarstranački ratovi bjesne, manjka financijskih sredstava, zaposlenicima se režu plaće, podiže se cijena članarine, rejting opada- sve to posljednjih nekoliko mjeseci unosi nemir u redove najveće oporbene stranke, SDP-a. Paralelno s problemima, budi se bijes predsjednika SDP-a mladog Davora Bernardića, koji vrlo dobro zna da mu je tu neukusnu kašu skuhao njegov prethodnik Zoran Milanović, čiji povratak u politiku stranke zaziva sve veći broj članova.

”Zoki vrati se”, gotovo da je postao slogan nezadovoljnika u Partiji. Posljednji u nizu, koji je pozvao Milanovića da opet ušeta u političku arenu je Orsat Miljenić, koji je u razgovoru za Tportal konstatirao da bi bivši predsjednik bio izvrstan predsjednik države. Riječi su ovo, koje su tvrdi naša dobro upućena sugovornica, dodatno rasrdile mladog Beru, jer baš je Miljenić bio njegov protukandidat na unutarstranačkim izborima, a u to doba navodno je ratovao s Milanovićem s kojim je ranije odlično surađivao u Vladi.

Nezadovoljni oponenti

Problem je ipak, priznaje naša sugovornica, nešto dublje prirode pa bi se šef stranke morao pozabaviti sam sa sobom. Da se mora baviti i načinom na koji vodi stranku, javno je Bernardiću dao do znanja i Ranko Ostojić koji ga je svojevremeno nazvao ”čovjekom bez sadržaja”. Uslijedile su zatim kritike Predraga Matića, Milanke Opačić, Miranda Mrsića i Kristine Ikić Baniček, a nije mu odveć pomogao niti rad na novom programu stranke, iza kojega stoji Aleksandra Kolarić, koja bi ga, vjeruje naša sugovornica, među prvima i mogla srušiti s predsjedničke pozicije, obzirom da je riječ o inteligentnoj ženi, velikih ambicija.

 

Nova paradigma koju je osvajajući stranačku većinu pokušao uvesti Bernardić, po svemu sudeći od početka je bila kriva. Jer, da je odista kanio provesti promjene, a ne samo vladati tada bi počistio svu Milanovićevu ostavštinu. Upravo suprotno, u SDP-u se po dolasku nove vlasti, nastavilo koračati istim putem nastavljajući Milanovićevu politiku s Milanovićevim ljudima, dok istovremeno samo on ni kriv, ni dužan nosi njegov krimen, i breme natovareno njegovim grijesima.

Za to vrijeme, Milanović još jednom lovi svoju priliku i sve se češće obraća javnosti, jer po svemu sudeći povratak iz politike bio je tek prividan pa ni Miljenićeva konstatacija o izvrsnom predsjedniku nije slučajna. Uostalom, nije tajna da Milanović i danas njeguje kvalitetne odnose s ljudima u stranci, najbliskiji je, tvrdi naša sugovornica, s Bojanom Glavaševićem, s kojim okuplja ekipu koja bi za njega trebala agitirati na predsjedničkim izborima, na kojima ovaj kani braniti partijske boje.

 Tanak stranački izbor

Ruku na srce, vodstvo SDP-a bolji izbor niti nema. Tonino Picula javnosti nije odveć aktivan, Neven Mimica u kampanju bi morao krenuti već sutra, ako misli postati prepoznatljiv, a čini se kako za sada nitko drugih tih ambicija niti nema, osim Ive Josipovića, kojega bi Bero podržao, radije nego Milanovića, a koji bi sreću mogao okušati već na europarlamentarnim izborima, nakon kojih kani ući u bitku za predsjednika.

Osim što se u politiku namjerava vratiti iz strasti, posebno će mu drago biti ući u duele s Kolindom Grabar-Kitarović, što je, uostalom, u jednoj od svojih brojnih analiza potvrdio Žarko Puhovski, ali i bivša premijerka Jadranka Kosor.