Milanović Saboru: Ratificirajte sporazum s BiH!

Premijer Zoran Milanović najavio je kako će predložiti da granični sporazum s BiH Sabor ratificira dvotrećinskom većinom, iako je uvjeren da je za ratifikaciju po Ustavu dovoljna kvalificirana ili većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Dužnosnike iz HDZ-a, a posebno Davora Ivu Stiera, prozvao je da se sada protive sporazumu čiju su ratifikaciju predlagali u dva navrata, posljednji put u srpnju 2010.

”Dva puta ste započinjali postupak ratifikacije, zadnji puta na vrlo ozbiljnoj razini, razini ljudi koji su bili od najvećeg povjerenja Vlade, 2010.

Od tih ljudi, koji su bili direktno uključeni u to, danas dvoje, bivša premijerka i još jedan koji je bio uključen u to, pristojno šute, a jedan koji je znao sve govori i dijeli lekcije”, rekao je Milanović.

Odbio je Stierovo tumačenje da Hrvatska pristaje na ucjenu BiH, koja, tvrdi Stier, izgradnju Pelješkog mosta uvjetuje ratifikacijom graničnog sporazuma.

”Nitko nam ne postavlja nikakve uvjete s te strane. Ministar BiH rekao je jednu nesmotrenu izjavu, ali ona nema nikakvog utjecaja na ništa. Hrvatska može graditi taj most kad hoće”, ustvrdio je Milanović.

Objasnio je kako Vlada želi da Hrvatska poštuje ono što je potpisao njezin predsjednik Franjo Tuđman i što se 13 godina primjenjuje u naravi.

Kazao je da Tuđman nije bio ishlapjeli starac, nego čovjek koji je tada znao što radi.

”Kriteriji su bili jasni. Predsjednik za kojeg nikad nisam glasovao znao je što radi… i nemojte raditi budalu od njega”, poručio je Milanović.

Zastupnike je pozvao da ratificiraju sporazum, koji je, tvrdi, ispregovaran proračunato, u hrvatskom interesu, upozorivši da je Hrvatska tim sporazumom dobila 15 hektara teritorija više nego BiH.

Kazao je i da će Hrvatska i dalje dominirati Jadranom, budući da BiH ograničava hrvatsko, ne teritorijalno, nego unutarnje more.