Published On: Mon, Oct 5th, 2020

Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvata iz Srbije

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s predstavnicima Hrvata u Srbiji, koji su ga upoznali sa svojim dosadašnjim djelovanjem u zaštiti i promicanja prava Hrvata u toj zemlji, kao i s uvjetima u kojima djeluju te problemima s kojima se susreću.

Prema službenom priopćenju, Milanović je na Pantovčaku ugostio predsjednicu Hrvatskog nacionalnog Vijeća Jasnu Vojnić, dopredsjednika Hrvatskog nacionalnog Vijeća za Suboticu Ladislava Suknovića te predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

“Predstavnici HNV-a i DSHV-a upoznali su predsjednika Milanovića sa svojim dosadašnjim djelovanjem u zaštiti i promicanja prava Hrvata u Srbiji, kao i s uvjetima u kojima djeluju te problemima s kojima se susreću”, stoji u priopćenju.

Milanović je podržao njihov rad, a u razgovoru je istaknuo kako očekuje da će se standardi koje Hrvatska primjenjuje u zaštiti i promicanju prava nacionalnih manjina u jednakoj mjeri primjenjivati i za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Predsjednik je izrazio spremnost da posjeti Hrvate koji žive u Srbiji i tako potvrdi brigu Hrvatske za hrvatsku zajednicu u susjednoj državi.

U razgovoru s predstavnicima HNV-a i DSHV-a Milanović je podsjetio kako je poštivanje prava i zaštita nacionalnih manjina bio i ostao važan kriterij na putu prema članstvu u Europskoj uniji./HMS/