Published On: Čet, stu 27th, 2014

Milanović prvi premijer koji dolazi u BiH nakon izbora

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović početkom idućeg tjedna (prema najavama sastanci su planirani 2. prosinca) dolazi u dvodnevni posjet BiH, doznaje “Večernji list”. Milanović bi, prema protokolu koji se još i dorađuje, prvo trebao posjetiti Vareš i pojedina druga mjesta u središnjoj Bosni, o čemu su već upoznate lokalne vlasti, dok bi drugog dana trebao posjetiti Sarajevo. Oba dana u središtu Milanovićevih aktivnosti trebao bi biti obilazak objekata, odnosno projekata čiju je provedbu pomogla Hrvatska.

Uskoro u BiH

Neslužbene informacije govore da će Milanović u sarajevskom naselju Stup posjetiti Studentski dom koji je izgrađen uz pomoć sredstava iz hrvatskog državnog proračuna. Ovaj dom namijenjen je za 240 katoličkih studenata i studentica. Izgradnju koja je započela još 2007. godine vodi Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo. Milanović bi tijekom boravka u glavnom gradu BiH trebao razgovarati s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom te drugim dužnosnicima. Ovaj posjet iako pomalo neočekivan vrlo je važan jer je riječ o prvom državničkom posjetu BiH nakon izbora održanih 12. listopada. Hrvatski premijer je najviši regionalni i uopće strani dužnosnik koji nakon izbora dolazi u BiH čime se šalje i jasna poruka koliko Hrvatska daje značaj situaciji u susjednoj zemlji. Sve se može dovesti i u kontekst nove njemačko-britanske inicijative za BiH koja je postala i službena inicijativa Europske unije. Hrvatska kao članica EU sigurno ima važnu ulogu u procesu približavanja BiH Uniji.

 

Potpora Hrvatima

Dolasci najviših hrvatskih dužnosnika u BiH u poslijeizbornom razdoblju šalju snažnu poruku bosanskohercegovačkim Hrvatima, ali i cijeloj BiH, da može računati na potporu i pomoć službenog Zagreba. Uloga Hrvatske posebno je značajna za Hrvate koji nakon četiri godine očekuju ulazak u vlast na razini Federacije te konačni početak rješavanja nacionalnog statusa u BiH. U takvoj situaciji logično je da bh. Hrvati računaju na potporu vlasti u Zagrebu bez obzira koja politička opcija bila na vlasti.

VL

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare