Published On: Sri, svi 29th, 2013

Milanović: Ocjena o zločinačkom pothvatu ne odgovara stvarnosti

Danas su na dnevnom redu, između ostalog, Nacrt prijedloga zakona o zaštiti okoliša i Nacrt prijedloga zakona o građevnim proizvodima.
Na početku 92. sjednice Vlade RH Zoran Milanović komentirao je presudu u Haagu.
– O individualnoj odgovornosti ne mogu govoriti. I sami odvjetnici obrane rekli su da je bilo zločina. I ovdje, kao i prethodno, spominje se udruženi zločinački pothvat. To su navodi tužiteljstva u Haagu. Oni navodi koji su govorili o udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj odbačeni su u 2. stupanjskoj presudi. Ovdje je riječ o BiH i to su implikacije koje nas se tiču. Nije nam svejedno što je tamo i vjerujemo da je u 2. stupanjskoj odluci moguće preispitati tu odluku. Mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti. Ovdje je riječ o BiH i to su implikacije koje nas se tiču. Nije nam svejedno što je tamo i vjerujemo da je u 2. stupanjskoj odluci moguće preispitati tu odluku. Mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti. Hrvatska je imala grešaka u BiH, ali je bila partner, saveznik i jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, onda bez Hrvata ne bi nikada bilo samostalne države. Puno je argumenata koji govore jedno, ali sud je sud. Tu je 2. stupanjski sud i pokazalo se da se u drugostupanjskoj presudi može mnogo toga promijeniti. Vjerujemo da će drugostupanjska presuda biti drukčija jer smatramo kako su istina i stvarnost drukčije – rekao je Milanović.
Milanović je također rekao da novca za povećanje plaća u javnom sektoru nema. Nećemo se zaduživati za plaće, kaže Milanović. Pad BDP-a od 1,5% u prvom kvartalu 2013. manji je nego u proteklom, no i dalje je pad i s time ne možemo biti zadovoljni, dodao je.
Snižava se stopa poreza tiskanim medijima.
– Definiramo za dnevne novine najnižu stopu od pet posto, kao što imamo i za prehrambene artikle za građane, zbog teške situacije u štampanim novinama. Ovo vrijedi samo za informativne novine od 25.000 riječi koja su svakodnevno izdanje. Ostali će imati sniženu stopu od 10 posto – rekao je ministar financija Slavko Linić.
Više nema oslobođenja PDV-a pri uvozu za vjerske zajednice i za branitelje.
U godišnjem izvješću o stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za prošlu godinu Ante Kotromanović, ministar obrane, rekao je da se štedjelo gdje se god stiglo.
– Štedjeli smo na struji, vodi, mobitelima, beneficiranom radnom stažu – rekao je Kotromanović.
Između ostalog, na dnevnom redu danas su i Nacrt prijedloga zakona o zaštiti okoliša, Nacrt prijedloga zakona o građevnim proizvodima, Zakon o deviznom poslovanju te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama.
Također će biti predstavljeni Nacrt konačnog prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2012. godinu.
VL