Published On: Uto, svi 24th, 2022

MILANOVIĆ: Nije Ukrajina jedina kriza koja zaslužuje pozornost

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas na otvaranju skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da s “ogromnom tugom i nevjericom” promatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza koja zaslužuje svjetsku pozornost.

Rat u Ukrajini i s njim povezane globalne prijetnje te beskrajna pandemija covida-19 teme su sastanka 194 država članica WHO-a u Ženevi u pokušaju da izgrade učinkovitiji i pravedniji zdravstveni sustav.

“Zdravlje za mir, mir za zdravlje” moto je 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine (WHA) koje se odvija u jeku rata u Ukrajini i prvi put uživo od početka pandemije covida-19.

Milanović je rekao da taj moto vraća živa sjećanja na granatiranje bolnica, zdravstvenih ustanova i vozila hitne pomoći koja su prevozila žrtve tijekom rata u Hrvatskoj 90-ih godina, kao i na izvanredno zdravstveno stanje uzrokovano velikim brojem civilnih žrtava. “Čak ni dječje bolnice nisu bile sigurna utočišta u to vrijeme”, izjavio je.

“I drugi sukobi zaslužuju našu pozornost”

Dodao je da Hrvatska s ogromnom tugom i nevjericom promatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove” u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza s kojom se svijet suočava. “Možda je u najvećem fokusu, ali ima puno sukoba koji se pojavljuju na globalnoj razini i koji zaslužuju našu jednaku podršku i pozornost”, istaknuo je Milanović.

Pozvao je na veću pripravnost u budućim krizama. “Treba nam snažnija i uključivija zdravstvena arhitektura i moramo se pripremiti za buduću prijetnju zdravlju”, rekao je Milanović, rekavši da je pandemija covida-19 istaknula “veliku slabost u globalnom upravljanju zdravljem”.

Sastao se s Ghebreyesusom

Hrvatski predsjednik se ranije danas sastao sa šefom WHO-a Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom i podržao ga za novi mandat na čelu te UN-ove agencije.

Odlučeno je da će Ghebreyesus odraditi još jedan mandat unatoč optužbama za propuste u prvome mandatu, napose da je bio previše popustljiv prema Kini kada su se pojavili prvi slučajevi covid-19.

“Predvidljivo i održivo financiranje je fundamentalno za mandat WHO-a, njegovu neovisnost, tehničku ekspertizu i sposobnost za dugoročno planiranje”, Milanović.

Početak 75. zasjedanja WHA podudara se s 30. obljetnicom članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

“To je bio naš debi na globalnoj sceni na kojoj smo tražili podršku, ali također nudili naučene lekcije i dobru volju za globalno zajedničko dobro”, istaknuo je Milanović.

Milanovićeva supruga dobila nagradu

Sanja Musić Milanović, liječnica i supruga hrvatskog predsjednika, dobila je u Ženevi nagradu za dugogodišnje promicanje zdravlja prije početka globalnog događaja “Walk The Talk: The Health for All Challenge” u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Prva dama je proglašena “Prvakom zdravlja 2022.”, a nagradu joj je uručio Ghebreyesus./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Nek mu zena prepise nesto, nije dobar u glavu.
Doduse, ovo je tacno, imamo u BIH i okolini riske igrace koje zele da prodube krizu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Zbog čega nije dobar,zato što brani hrvate.
Lajete i omalovažavate svakoga ko ne misli ko vi .
Sikter u svoju rupu i ne izlazi iz nje.
Dosadili ste više ,uvijek sa istom pričom .
QI manje od sobne temparature ,a nalaze mane svima .
Razguli u svoj rezervat i nijedne više .
Ne možemo vas više ni nacrtane vidjeti .

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

aljo bi reka ovo nije naš rat neka Hrvati i Srbi ratuju a mi ćemo podmuklo uz arlaukanje ekbeeer, ekbeeer 🖕

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Cviljavi je u većoj krizi od ukrajinske…

maya elijah
maya elijah
1 mjesec prije

pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Shira elijah, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao toliko čudan i ne razumijem što se događa, on je prepun od kuće do druge žene, toliko ga volim da i ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da budem siguran muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plačući i plačući tražeći pomoć, pričala sam o tome s njegovom obitelji ali nisam dobila odgovor. Tako mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Pričala mi je o čovjeku po imenu dr. Alaba, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao nebrojenim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa . Stvarno sam se uvjerio, brzo sam kontaktirao njegovu email adresu, dralaba3000@gmail.com ili njegov WhatsApp/viber na taj broj +1(425) 477-2744. Objasnim mu sve svoje probleme, rekao mi je da ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, a ja sam to rekla, rekao je da će se nakon 3 dana moj muž vratiti i početi moliti, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok