Published On: Sun, Aug 9th, 2020

MILANOVIĆ NA ALKI Predsjednik Milanović o kritikama iz Srbije: Ovo je naša zemlja i bit će onakva kako se mi dogovorimo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj 305. Sinjske alke, komentirao je u Sinju kako mu je drago što je ondje, a potom se osvrnuo i na druge teme.

Kritike iz Srbije na račun Borisa Miloševića i njegovog odlaska u Knin, kaže, nije pratio.

– Žao mi je ako su to rekli, nisam pratio što su govorili. To je naša stvar u Hrvatskoj. Ako im nije po volji, žao mi je, mislim da smo dali sve od sebe i više od toga, rekao je Milanović, prenosi N1.

Predsjednik kaže da je ovo naša zemlja i bit će onakva kako se mi dogovorimo.

 

– A dogovaramo se dosta dobro. Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku, Vlada je važnija, predsjednik je tu da pomogne, kaže Milanović.

– Odnos s premijerom je korektan. Mi smo bili različite političke opcije, pitanje je koliko različite, a s Vladom imam područja u kojima moramo surađivati. Bit će to ok, ja se nadam, istaknuo je predsjednik, prenosi N1.

Sinjska Alka se održava početkom kolovoza, tijekom tri dana vikenda. Petkom se uvijek održava Bara, subotom Čoja, a nedjeljom Alka.

Slavna je to viteška igra nastala prije 305. godina u čast čudotvorne Gospe sinjske koja je pomogla Sinjanima i cijeloj Cetinskoj krajini u obrani od Turaka. Alku je 2010. godine UNESCO uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine. Alkarsko nadmetanje moći će se pratiti i u izravnom prijenosu HTV-a.

Ovogodišnja Alka ostat će upamćena po posebnim epidemiološkim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Zbog toga je gledalište smanjeno na četvrtinu. Do sada je gledalište primalo oko 10 tisuća gledatelja, sada ih ima maksimalno do dvije tisuće.