Published On: Sri, ruj 26th, 2012

Milanović hrvatskim iseljenicima: Nisam došao držati agitacijske govore i skupljati glasove

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, poručio je hrvatskim iseljenicima u tom gradu da nije došao držati promotivne govore, nego se sresti s hrvatskim državljanima što smatra svojim elementarnim poslom.

“Morate znati, jer je jako važno, da mi kad idemo izvan Hrvatske ne idemo po glasove, posebno to kažem kad idem u Bosnu i Hercegovinu, tu nema nikakve kalkulacije i to nije samo poslovna nego i emotivna stvar”, rekao je Milanović na početku susreta.

Pojasnio je da je prema njegovu mišljenju Hrvatska trenutno u jednako teškoj situaciji kao i bilo koja druga zemlja u Europi ili regiji.

– Vjerujem da ćemo iz toga izaći relativno brzo, naravno ne preko noći, nastavio je hrvatski premijer.

“Kriza će trajati, a za nered koji je napravljen trebat će ne samo nama, nego i drugim vladama možda dva, čak i tri mandata da se stvari restituiraju i krenu novim smjerom”, istaknuo je Milanović. Dodao je da njegova vlada želi počistiti kuću i uvesti novu vrstu discipline prema državi.

“To dosad nije bilo tako i mi ćemo to probati učiniti takvim neovisno o ideologiji i političkoj pripadnosti, posebice kad je riječ o represivnim službama poput policije ili vojske gdje se držimo visokih standarda”, rekao je Milanović.

No, kako je nastavio, glavni je zadatak optimalizirati hrvatske gospodarske resurse jer je sve drugo u ovom trenutku manje važno.

Ti su resursi veliki zbog hrvatskog položaja i uz dobru organizaciju to ne bi trebao biti veliki zadatak, ustvrdio je Milanović i dodao da Hrvatska ima najraznolikiju naciju – po jeziku, kulturi, kulinarstvu i mnogim drugim stvarima.

“Zato je voditi hrvatsku političku zajednicu za svaku vladu i političku stranku komplicirano”, kazao je hrvatski premijer.

Na kraju svog obraćanja iseljenicima u New Yorku Milanović je poručio da Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju što nudi mnoge mogućnosti koje samo treba znati iskoristiti te da tu “vidi šansu”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare