MILANOVIĆ: Hrvatska i Čile trebaju više surađivati

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma Čileanskog kongresa koja se održala povodom službenog posjeta hrvatskog Predsjednika Republici Čile.

 

– Naše dvije prijateljske i partnerske države u ovih 30 godina razvile su odlične odnose te ostvarile dobru suradnju. Istovremeno, moram reći da postoji dodatni potencijal za daljnje jačanje naših odnosa. Uvjeren sam kako ćemo u godinama koje dolaze iskoristiti ove mogućnosti te krenuti u nova područja suradnje. Naša kulturna i znanstvena suradnja su područja na kojima bi se suradnja mogla unaprijediti, ali i područja kao što su gospodarstvo i obrana. Siguran sam kako ćemo zajednički raditi na tome, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma Kongresa Republike Čile koja je održana povodom njegovog službenog posjeta Čileu.

 

Govoreći u Kongresu u Valparaisu, gdje je sjedište čileanske zakonodavne vlasti, predsjednik je kazao kako su gospodarski odnosi Hrvatske i Čilea još uvijek relativno skromni.

 

– Svjestan sam objektivnih otegotnih okolnosti poput visoke cijene transporta robâ zbog velike udaljenosti. Međutim, istodobno postoji ohrabrujući interes brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih gospodarskih sektora zainteresiranih za razvoj suradnje, primjerice tvrtke u području obrambene industrije iza kojih stoje respektabilne strane reference. Istaknuo bih i mogućnost korištenja lukâ Rijeka i Ploče kao ulaza za čileanske proizvode na europska tržišta, posebno tržišta srednje i jugoistočne Europe. Jedno od najvećih inozemnih ulaganja u Hrvatsku je ono čileanskih Hrvata, obitelji Lukšić, a upravo u brojnoj hrvatskoj zajednici u Čileu vidim veliki potencijal za daljnji razvoj, istaknuo je hrvatski predsjednik Milanović.

 

Milanović je uvjeren kako će njegov službeni posjet probuditi dodatno, kako je rekao, bliske i prijateljske odnose između dviju država i naroda. Tome bi trebala pridonijeti i činjenica što je posjet obilježen i suradnjom na parlamentarnoj razini.

 

– Parlamenti u demokratskim zemljama imaju središnju ulogu u političkom životu, jer kroz izabrane zastupnike predstavljaju volju građana. Smatram kako parlamentarna suradnja uvelike pridonosi bilateralnim odnosima između naših dviju država. Hrvatska tome daje veliki značaj i kroz rad Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile koja djeluje u Hrvatskom saboru te uspješno surađuje sa skupinom prijateljstva u vašem Parlamentu. Kako bi dali dodatni značaj parlamentarnoj suradnji ovdje danas s nama je i gđa Natalija Martinčević, zastupnica u Hrvatskom saboru i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile, rekao je još hrvatski predsjednik Milanović.

 

U svom obraćanju zastupnicima predsjednik RH je još jednom podsjetio i na ulogu hrvatskih iseljenika u povijesti Čilea.

 

– Potomke hrvatskih iseljenika danas srećemo u mnogim čileanskim institucijama, od najviših političkih, preko Crkve, vojske i gospodarstva do kulture i sporta. Drago mi je da pripadnici hrvatske zajednice od svog doseljenja do danas aktivno politički djeluju te tako direktno pridonose napretku svoje zemlje. Veliki broj zastupnika u čileanskom parlamentu kroz zadnjih 150 godina imao je hrvatske korijene. Na predsjedničkim izborima kroz povijest Čilea bila su tri kandidata hrvatskog porijekla. Hrvatska je izuzetno ponosna na činjenicu da je gospodin Gabriel Boric Font, pripadnik treće generacije hrvatskih doseljenika, na zadnjim izborima dobio većinsku podršku čileanskih građana čime je izabran na najvišu funkciju u vašoj zemlji, rekao JE hrvatski predsjednik Milanović.

 

Nakon sjednice, Predsjednik Zastupničkog doma Vlado Mirosevic uručio je predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću Odlikovanje Zastupničkog doma. Posjetom Kongresu u Valparaisu predsjednik Milanović završio je svoj službeni boravak u Čileu./HMS/