Published On: Pet, lis 8th, 2021

MILANOVIĆ: EU od nas očekuje da sutra čuvamo Schengen. Čime? Lepezama?

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je u petak izjavu za medije na kojoj je komentirao aktualne teme, među inim i snimku nasilja nad migrantima.

“Granica postoji, u svijesti i propisima jer cijeli Schengen je granica i zato još jednom – zaštitite ljude u nevolji, one koji su u opasnosti, a ovo treba istražiti da vidimo što se dogodilo i kakve posljedice Hrvatska može imati zbog toga”, rekao je Milanović.

“Ako Hrvatska čuva svoju granicu, bit će incidenata. Ali da bi Hrvatska imala posljedice, što onda radimo u EU? Sutra od nas očekuju da čuvamo Schengen, čime, lepezama? Ako maknemo one koji su napravili nešto što nisu smjeli, imate ljude koji u nemogućim uvjetima rade puno za male novce. BiH je sigurna država”, dodaje.

Svoju tvrdnju dodatno je pojasnio:

“Netko ide svjesno u protupravnu aktivnost, ne dolazi s ugroženog područja i pokušava metodom pokušaja i pogreške proći kroz Hrvatsku i dočepati se Schengena. Policija na tom putu treba ljude zaustaviti. To je teško, ljude se ne smije batinati. No u obnašanju tog posla mogu se susresti sa svim i svačim”, piše N1.

Na pitanje kako razlikovati nekoga tko traži azil od onoga s lošim namjerama, Milanović kaže: “Ljudi dolaze iz BiH u kojoj nema prognaničke krize, gladi, građanskog rata, postoje uvjeti za temeljno zadovoljenje ljudskih potreba. Ne znam da postoji pravo prelaženja preko hrvatske granice u Sloveniju i dalje. To ‘tražim azil’ nije pravo koje se ne provjerava”.

O fizičkoj barijeri na granicama rekao je:

“Ne znam, ne sviđa mi se to, nikad mi se nije sviđalo. Ako se radi o granicama unutar postojećih državnih granica, Austrije i Njemačke ili Slovenije, može, ali onda ne vidim smisao Schengena. Ako se radi o vanjskim granicama, to će se morati dogovoriti jednoglasno, to je kompiciranija stvar. Žičana ograda prema BiH ili Srbiji – to je bolesno”.

U ovome momentu, kaže, ne vidim odgovornost ministra unutarnjih poslova RH Davora Božinovića./HMS/

 

guest
nije obvezno
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x