Published On: Uto, lis 26th, 2021

Milanović se danas sastaje s najomraženijim političarem u Sarajevu. Zašto im je Dodik zli srpski “Taliban”?

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sastat će se danas u Zagrebu sa Miloradom Dodikom potvrđeno je za Poskok iz ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik  dolazi iz  Republike Srpske, stabilnijeg BH entiteta, koji je formirana kao  građanski entitet dok je bošnjačko-hrvatska Federacija BIH 1994 formirana kao asimetrično uređena.

U njoj federiraju ta dva naroda pa je njen ustav daleko komplicirnaiji.

Radi se o konsocijacijskom, institucionalnom federalizmu.

Dok Dodik predstavlja volju svih građana Srpske, hrvatski i bošnjački član u Federaciji predstavljaju volju Hrvata odnosno Bošnjaka.

Vidljivo je to iz dijela Ustava u kojem se govori o najvažnijoj predsjedničkoj moći – pravu predsjedničkog veta.

Dok Dodik tu moć ima zatražiti u građanskom parlamentu Narodnoj skupštini RS-a u kojoj sjede predstavnici svih građana RS-a, hrvatski i bošnjački član, prema Ustavu dužni su pribaviti suglasnost hrvatskog, odnosno bošnjačkog dijela parlamenta ovisno o čijem se predstavniku rad, predstavniku hrvatskog ili bošnjačkog naroda.

Iz te ustavne odredbe  jasno proizilazi da je sam Ustav zapovjedio itekakvu legitimnost dvojice članova predsjedništva unutar hrvatskog i bošnjačkog  naroda , dva konstitutivna osnivača Federacije BIH.

Dodik ujedno jedini u Predsjedništvu BIH i daleko najglasnije na razini BIH brani Daytonski ustav te se opire majorizaciji nad Hrvatima, Srbima, Romima Židovima i Ostalima u FBIH, koju u tom sve siromašnijem i  nestabilnijem entitetu, provodi islamska većina okupljena oko radikalnih islamističkih partija. Naime samo preko Dodika se  u Europi može čuti rečenica da DF i SDA, stranke miljenice radikalnih bliskoistočnih režima, u Federaciji ne uzurpiraju samo hrvatsko ustavno pravo nego da to čine i Romima i Židovima i Srbima u Federaciji. Manjinama su također oteli predstavnike u Parlamentu Federacije a Srbima su nametnuli potpredsjednika koji dolazi iz radikalne  islamističke D.Fronte.

Islamisti su se u BIH okupili oko dvije stranke dok stvarne lijeve stranke kod Bošnjaka ne uspijevaju  osvojiti značajan brojn glasova i ratnu SDA i njen postratni nusprodukt DF spremiti u pretinac povijesti.

U prvom redu muslimani Bošnjaci okupljeni su oko masovnije islamističkog pokreta zvanog SDA. Oko stranke čiji je predsjednik snimljen na sastanku s ozloglašenim Muslimanskim bratstvom. Bez obzira na sve SDA, stranka koju je osnovao Alija Izetbegović čini umjerenije islamističko krilo  u Bošnjaka.  Međutim , plaši činjenica da sve više pristalic ima D.Fronta koja svoju popularnost osigurava stalnom retorikom mržnje koju sije protiv Srba i Hrvata u BIH. Stranka je postala prepoznatljiva po radikalnoj retorici a njen predsjednik Komšić vješto izbjegava prozvati imenom one vojnike bošnjačke Armije koji su sudjelovali u napadu na WTC. Kao i njihove nalogodavce.  Jasno je, time bi izgubio mnoge glasove u BIH jer radikali upravo u Komšiću vide novog vođu nove fronte.

Na bosansku “Al Nusru” daleko veći utjecaj ima iranska struja u BIH te njihovi tajni agenti u BIH,  šijiti, dok je SDA bliža sunitskom učenju.

 

Bosansku  Frontu  predvodi nominalno Željko Komšić no on je samo istureni igrač.

Jedan od savjetnika ili bolje reći “učitelja” Komšiću,svojedobno je i sam bio tajni radnik Iranske ambasade u Zagrebu neposredno nakon Daytona.

Kako bi prekrio ideje panislamizma kojima služi Komšić  Srbe optužuje da su Talibani.

A Talibne se granatira, Talibanima je važno oduzeti sva prava, teritorije i ustavne ovlasti. Jer to je necivilizacijska formacija.

Talibanizaciju Dodika  je aluzivno  učinio prije par dana kada je poredio stanje u BIH s Afganistanom, potom se u emisiji pozvao na Boga i poručio svojim biračima da BIH neće Amerikanci braniti umjesto njih.

Radi se o jasnoj radikalizaciji javnog prostora i jasnoj agitaciji potencijalnih radikala.

Komšić je svjestan poslovične američke nezainteresiranosti za Balkan, pa poslovično neupućenim Amerikancima  subliminalno pojednostavljuje priču.

Tako su on i Izetbegovići  “Sjeverna Alijansa”. Muslimanska građanska antitalibanska formacija koja je u Afganistanu izgubila rat. Oni nikako nisu formacija oko koje se okupio sav islamistički lacij u BiH. Onaj koji je bio na frontama pa se vratio, ili onaj koji samo glasuje za frontu.

U Komšićevoj priči Talibani su Dodik i njegovi Srbi, koje “demokratske stranke Afganistana, okupljene u SDA i Df, Sjeverna Alijanca, moraju pobijediti skupa s Amerikancima”.

Ovaj sastanak ranije nije bio najavljen u medijima. Ne zna se je li dogovoren prije političke krize koja traje u BIH.

Dodik Milanović sastanak  događa se  u sjeni agresivnog pritiska Sarajeva na OHR. Bošnjački nacionalisti i panislamisti smatraju da je ovo sjajna prilika da OHR završi s Dodikom ali u ovome vide šansu i za kraj Daytona i proglašenje, ako ne  unitarne BIH onda barem unitarne Federacije.

Ukratko rat sa Srbima SDA i bosanska  “Al Nusra” namjeravaju završiti tako što bi u konačnici  profitirali nad Hrvatima.

Sarajevo iz dana u dan  spominje rat. To je trenutno sredstvo kojim žele zaplašiti OHR i na taj način sebi priskrbiti  još jednu povoljnu bonsku odluku.

Kao da ne shvaćaju da je sa svakim bonskim udarcem BIH postajala sve razorenije društvo.

No može li se povijest preokrenuti?

Hoće li se jednom dogoditi da će OHR po prvi put u svojoj povijesti presuditi protiv radikalne islamističke grupacije koja svojim radikalnim rušenjem Daytona ne šteti samo Bosni  i Hercegovini nego svim njenim narodima, pa i Bošnjacima.

Postoji li ikakva šansa da se OHR konačno ponaša onako kako je oduvijek trebao prema zamisli Daytona?

Postoji li šansa da OHR jednom, samo jednom stane iza Daytona?

Dakle medijator i sankcioner svih onih koji krše Ustav.

A jasno je da su to u ovom trenutku oni političari koji govore da je Dayton sovjetska izimišljotina a ne američka, da je taj mir koji je zaustavio užasan bratoubilački pokolj, primitivan i anticivilizacijski te  da je on “bodljikava žica” za njih. Jasno je naravno i tko poziva državne institucije da iziđu van ustavnih okvira i posvete se služenju SDA-u i bosanskoj Fronti.

Al Nusri galopirajuće bosanskohercegovačke distopije.

poskok.info

 

guest
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
billion
billion
1 godina prije

Dodik zastupa interese zapadnohercegovaca u Zagrebu.
Njegov najbolji ahbab je izlobirao taj sastanak na zadnjem susretu sa Plenkovicem.

Bojan
Bojan
1 godina prije

Bosanski muslimani su trebali pisati Schmidtu da ovaj sastanak zabrani.

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

Pitaš se u Bosni koliko i pseći prdež

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Znači više od vas mošnjanaca?!

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Vaš limit je laprdanje na internetu sakriven tako. Bili ste kmetovi, svinjari, i ostali

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Mi smo do banjaluke došli, drugi su bježali. A ujki je malo bilo da se pohase pa su igrali pametno 😉 . Ti nećeš pobjeći

Vlah
Vlah
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Pozdravi materesinu djikane.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Vi ste do Sanskog Mosta došao na krilima uspješnih vojnih operacija HV-a i HVO-a koje su vođene iz pravca JZ Bosne prema Banja Luci. Šipovo, Mrkonjić Grad, Jajce i plato planine Manjače su zauzele hrvatske snage na zahtjev Amerikanaca, a da bi se Srbe prisililo na Dejtonski sporazum. Dakle da nije bilo hrvatskih snaga, ne da vi ne bi došli do Sanskog Mosta, nego bi vam VRS zauzela i Bihać s enklavom.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Da nije bilo Bihaćke enklave i slavnih Krajisnika bila bi Velika SRBIJA….pitajte Fikreta Abdića ratnog zločinca…

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Preuveličavate svoju ulogu u zadnjem ratu. Republika Srpska i tzv. Republika Srpska Krajina su bile fizički spojene na prostoru od Kamešnice JZ od Livna pa do Kulen Vakufa, te od Bosanske Krupe do Bosanske Gradiške. Međutim ta im činjenica nije pomogla da spriječe VRO “Bljesak”, niti ime je ta činjenica pomogla da spriječe hrvatske snage da se borbama ukline između VRSK i VRS na području od Livna do Bosanskog Grahova, a čime su hrvatske snage došle u zaleđe Knina prije VRO “Oluja”. Dakle vaš otpor, logistički potpomognut iz Hrvatske, je bila samo borba za goli opstanak i život, koji realno nije imao nikakvog vojnog kapaciteta koji bi se spriječio stvaranje Velike Srbije.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Jaoo leleee, Al ih zagu srbi i hrvati, odose bosnje skupa I sejdo sa njima niz wc skoljku

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Baje

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee.
1 godina prije

Kite

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Neosunećene

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Ti nabije vlasina buli u po dzamije dok ti sestru krndaci hozda uz ezan aaaahhhhhgggrrr egber

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Bedr Bosna
Bedr Bosna
1 godina prije

Tinja ta nesreca u tebi. Krepaj od muke paganu smrdljivi. Ovdje si donji elhamdulillah

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Sad ćeš me i vjeru učiti paganu. Vi ste nacija homoseksualaca, neobrezanih alkoholičara i svinjojeda. Nemate ni kršćanstvom veze nikakve. Vi ste obična pogan.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Ti si i pogan i pagan!

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Kukavico, slavi ubijanje civila. Rekao sam već, naći ćemo vas u vašim kolibama i vani izvlačiti, sve do jednog. Psu pogani, kad tad!

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Krij se ti iza ljudi koji bi te prvi popljuvali. Sanjaš svinjaru. Jebe se ljudima za tebe. Tu si u Bosni, nikakav Florijan iz belgije neće ginuti za tebe bijedna budalo. Ja sam blizu, a oni daleko 😀

Bedr Bosna
Bedr Bosna
1 godina prije

Turska sama za mjesec razvali čitav pišljivi balkan. Vi nestajete sine. Demografski slom, u irsku idi

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Ko tebe šta pita i tvoje zalaganje ? Tvoji postovi pvdje su rikanje magarca

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Zapalio se malo pogani alkoholičar što na luk smrdi.. šta je reći paganu

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Serem ti na materine kosti mrtve. Znaš dobro ako ikad javno nekom nešto kažeš da ćeš bez te svinjeće glave ostati, zato i liječiš komplekse sakriven.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bedr Bosna
1 godina prije

Nećeš onda znati gdje je granica trećeg…pocinje pored kuće u Fatime iznad Jajca

Srbče
Srbče
1 godina prije

Ima li Dodik dozvolu da ode na sastanak.mora pitati predsjedništvo.hahahahaha

Mevlid
Mevlid
1 godina prije

Nemere ovo bit’ ! Zar ovi Dodik nije pod sankcijama ?

Boss
Boss
1 godina prije

Dodika odavno vise niko ne benda 2%. Lik je za harmonike, i to je to.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Pripremi ti prilog za Džamiju u Neumu….saperi grijehe

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Zanimljivo…dragance kod Picoustog u Srbiju u Beograd a teheransko Krme u Zagreb kod cvilje BEZ Cveje..duplo vezivanje ZASTAVA..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Sad će te ga dobit u pakas DUPLO