Published On: Pon, ožu 18th, 2013

MILANOVIĆ: Bogoslove su kažete napali Janjevci? E pa nisu…

Hrvati iz Kistanja kod Knina, inače doseljenici iz Janjeva s Kosova, napali su osmoricu polaznika bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” u manastiru Krka i tom prilikom lakše ili teže povrijedili šestoricu njih.
Povodom tog incididenta, oglasio se i premijer Milanović koji je ocijenio da se ozbiljne stvari dešavaju u Hrvatskoj i optužio stranke desnice da šire “čistu i destiliovanu” mržnju, “Ljudi u crnim košuljama za koje ne znamo tko su i odakle dolaze govore na televiziji” , rekao je Milanović na konferenciji za tisak koju je sazvao povodom incidenta u Kistanju. Milanović se obrušio i na medije i skandaloznim nazavao prilog u Dnevniku HRT-a u kojima su “djeca” koja su napala bogoslove u Kistanju nazvana “Janjevcima”, kako se naziva regionalna hrvatska manjina na Kosovu. 
Janjevci su dobili ime po gradu Janjevu u blizini Prištine, gdje i danas većina njih živi. “Napala su ih djeca, koja su zapravo napala djecu.
Ta djeca koja su napala drugu djecu, u Dnevniku 3 HTV-a, nazvana su prigodno politički korektno – Janjevci! To je rječnik kojim se služi HTV!
Ne, maloljetne osobe hrvatske nacionalnosti već – Janjevci! Pa što se čudimo onda da se takve stvari događaju? “, zapitao je premijer. 
Predsjednik Vlade Hrvatske je naveo kako on, za razliku od nekih , svoje medije nema. Rekao je i da ga je “baš briga” kako će prenijeti njegovu izjavu, te da će ovoga puta biti izravan. 
“Moji kolege u Saboru se nazivaju četnicima. Mi to nećemo dozovliti. Oko 250.000 građana ove države se pobunilo za vrijeme rata, no oni sada poštuju naš Ustav i za nas njihovo hrvatsko državljanstvo nije upitno “, rekao je Milanović. 
Milanović je rekao i da je sramota što nitko nije reagirao na izjave Ruže Tomašić iz Hrvatske stranke prava – Ante Starčević čije izjave je premijer ocijenio gorim od onih što ih je izrekao izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić . 
Tomašić je, naime, prije dva dana izjavila je da je “Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali samo gosti”. “Odlučio sam da se obratim unatoč tome što su moji stručnjaci za odnose s javnošću izričito protiv toga, čak su mi nešto i napisali ovdje, ali ja to ne čitam!
Ne želim tako! Morat ćemo da se naučimo na neka nova pravila, barem što se mene tiče ! Nisam ovdje došao šutjeti! Došao sam da radim u govorim “, rekao je Milanović na početku izvanredne konferencije za novinare u zgradi Vlade Hrvatske.

HDZ: Manastir Krka “leglo četništva”

Nakon incidenta, priopćenjem se oglasio i općinski odbor HDZ-a iz Kistanja. U priopćenju se tvrdi da su napad navodno izazvali sami bogoslovi koji su, kako se navodi, već od ranije poznati po provokacijama. “Osuđujemo svaku vrstu nasilja, pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rješavanje sukoba”, navodi se u priopćenju HDZ-a i dodaje se da je za to “potrebno sudjelovanje I onih u ulozi napadača, a ne samo žrtava unaprijed isplaniranog sukoba”. U vezi s napadom Kistanjaca na bogoslove iz manastira Krka, portal Šibenik.in kontaktirao je predsjednika HDZ-a Kistanje i kistanjskog vijećnika Roka Antića koji je rekao da se sve dogodilo zbog toga što je manastir Krka “leglo četništva u Hrvatskoj”. Antić tvrdi kako su se lokalni momci šetali prema manastiru Krka, a da su im tada kandidati za bogoslove poprečili put. Kistanjci su tada pozvali pojačanje u vidu starijih prijatelja i braće te je tada nastala opća tučnjava, tvrdi Antić. “Što mogu reći o tim bogoslovima koji su provocirali naše momke, a kojima je mentor bio poznati mrzitelj svega što je hrvatsko, bivši iguman manastira Krka, Aleksandar Bogojević koji je četnik te je već osuđen u Hrvatskoj zbog prijetnji i zbog četništva “, rekao je Antić za Šibenik.in. “Naši lovci ih često čuju kako pjevaju četničke i krajiške pjesme u poljima, daleko od ljudi, jer se nikad nisu pomirili oni i njihovi učitelji da je ovo slobodna i neovisna Hrvatska “, rekao je Antić.

Srpske udruge osudile napad

Udruženje Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske osudili su napad na učenike Pravoslavne bogoslovije Sveta tri jerarha.

(Foto: Eparhija Dalmatinska)
(Foto: Eparhija Dalmatinska)

“Ovaj napad na učenike bogoslovije manastira Krka nije nažalost nešto što se događa prvi put, već predstavlja samo jedan u nizu napada na monahe, učenike i objekte Srpske pravoslavne crkve na području Dalmatinske eparhije”, navedeno je u saopštenju ovih udruženja. U priopćenju se ističe da posebno zabrinjava činjenica da nikada nitko do sada nije pronađen i procesuiran od hrvatskog pravosudja. “Osim toga, smatramo da je govor mržnje koji je eskalirao u Hrvatskoj u posldnji vrijeme, kao i obležavanje devete godišnjice pogroma nad Srbima na prostoru Kosova bio povod za ovaj vandalski napad”. U priopćenju se naglašava da je napad na učenike iz manastira Krke još jednom pokazao u kakvom se stanju nalaze Srbi u Hrvatskoj i koliko je ugrožena njihova sigurnost. “Pitamo se da li će i počinitelji ovoga napada ukoliko budu pronađeni biti procesuirani ili pušteni da se brane sa slobode i još slavljeni od jednog diela svojih sunarodnika kakva je praksa bila do sada “, navedeno je u saopštenju.