Published On: Tue, Oct 27th, 2015

ZORAN MIKULIĆ, SDP-ovac KOJEM SUDSTVO NE MOŽE NIŠTA: Nismo mi pljačkali Aluminij nego HDZ

Zoran Mikulić koji je nestao iz svih ladica “nezavisnog tužiteljstva” točnije, privatnog Inzkovog tužiteljstva,  iako je bio umiješan i u slučaj Budimir, ali u još dublji prekomilijunski slučaj “narukvice“, nakon što je to sve “pospremio” ponovno pali i žari. Lijepo je od njega što nas podsjeća na kriminal HDZ-a, onog HDZ-a koji je zbog svačeg nečeg i izgubio izbore 2006-e a 2010-e protuustavno gurnut platformom u oporbu, kada Aluminij preuzima SDP u suradnji sa poštenim i vrijednim Jerkom Lijanovićem. Prava  šteta je da se ovaj slikoviti ministar ne sijeća transakcija u periodu od 2010-e do 2014-e a sijeća se onih od ranije. I šteta je što o Jerki Lijanoviću , svom koalicijskom partneru ne zna baš ništa. A ni Senad Hadžifejzović se nešto naročito o njemu ne raspituje.

”Vlada FBiH nije imala bilo kakva upravljačka i vlasnička prava u Aluminiju d.d. Mostar prije rujna 2013. Tek tada je FBiH postala vlasnik 44 posto kapitala ovog kombinata. Dug o kojem govori Čović najvećim dijelom nastao je u periodu prije toga i rezultat je rada, odnosno lopovluka dotadašnjih uprava Aluminija i njihovih političkih sponzora koji dolaze upravo iz stranke kojom upravlja Čović”, izjavio je za sarajevsko Oslobođenje Zoran Mikulić, nekadašnji federalni ministar pravde, a danas čelnik županijskog odbora SDP-a BiH u HNŽ-u.

Mikulić je, govoreći o tvrdnjama predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, kako je Auluminij ustvari dužan 300 milijuna KM, rekao kako je riječ o ”licemjernim izjavama ljudi koji stid nazivaju ponosom”.

Poljski wc i teniski lakat

”Taj ponos ih nikada nije spriječio da kupuju jahte iako ne znaju plivati, da u ožujku koriste poljski wc, a da već u listopadu pate od teniskog lakta. Možda i pretjerujem?! Zamislite da je netko drugi bio na vlasti 1991., veliko je pitanje da li bismo prošli ovako ‘bezbolno'”, rekao je Mikulić.

Optužio je Čovića za neprimjeren izjave kojima je, kako tvrdi, ”pokušao pokriti pljačku vlastitih kadrova koja danas nezaustavljivo izlazi navidjelo”.

”Aluminijem 20 godina u poluprivatnom zanosu haraju oni na koje su nas roditelji upozoravali. Upravo na Aluminiju Čovićevim instrukcijama rukovođeni kadrovi svoje hrvatstvo vježbaju do iznemoglosti. Jedno je ipak dobro u toj hadezeovskoj vladavini Aluminijem – ne moraju svi biti veliki domoljubi. Ima tko je plaćen za to. Zbog toga im pored punjenja vlastitih džepova i služe ovakve firme. I ovdje se ne radi o jeftinoj propagandi, skupo nas je stajala”, rekao je Oslobođenju Mikulić.

Traženje alibija

Dodao je kako HDZ ”već traži alibije za neuspjeh”, s obzirom na to da je cijena metala na burzi značajno pala, dok iz EP HZ-HB ”nisu baš zainteresirani da isporučuju struju ispod cijene”.

”Mišljenja smo da Financijska policija treba ponovo ući u Aluminij i napraviti kontrolu poslovanja, kako Čović ne bi subjektivno ocjenjivao nečiji rad”, rekao je Mikulić.

Podsjećamo, lider HDZ-a BiH i član Predsjedništva, gostujući na Face TV-u, rekao je kako je ”prošla vlast, odnosno Uprava Aluminija, ostavila je iza sebe 300 milijuna maraka minusa”.

”Mi Aluminij spašavamo od onih koji su ga mislili uništiti. Zamislite, ostavljeno je 300 milijuna maraka duga prema bankama, EP BiH. Trebat će izuzetan radi svih nas kako bi spasili Aluminij, a onaj koji se zaigrao s Aluminijem pokušao je uništiti jedno područje, odnosno Mostar”, rekao je Čović.

Teslina izmišljotina

No, Mikulić tvrdi kako je SDP dao doprinos stabilizaciji poduzeća poput Igmana, Granita i Aluminija.

”Što se se tiče Igmana i Granita, mogu reći da se radilo o firmama koje su imale različite vrste problema i da smo u svakoj od njih dali maksimum s ciljem stabilizacije. Negdje smo uspjeli više, negdje manje, a razlog prvenstveno leži u činjenici da i ove firme, kao Aluminij, imaju različite dušmanske grabljivce, odnosno predatore koji su blokirali sva moguća rješenja. Igman i Granit sigurno ne bi radili da nije bilo nadljudskih napora koje su uložili kadrovi i aktivisti SDP-a”, rekao je Mikulić i dodao kako je namjenskaindustrija ”podignuta iz pepela i danas je perspektivna, a bila joj je namijenjena likvidacija”.

”Što se Granita tiče, u oživljavanje proizvodnje nije nitko ni vjerovao osim SDP-a i evo, Granit gotovo četiri godine radi i proizvodi”, kazao je Mikulić, osvrnuvši se na subvenciju električne energije koju je Aluminiju obećao bivši premijer Nermin Nikšić, ali koja nije uslijedila.

”Vlada nikada nije obećala osigurati jeftiniju struju, ali jeste pomoć. I pomogla je. Reprogramiran je dug Aluminija za struju na način da im je otpisana kamata i omogućeno plaćanje ostatka duga u ratama. Struja je roba na tržištu. Nije to samo Teslina izmišljotina”, rekao je Mikulić.

Zoran Mikulić, sad već legenda: „Igman i Granit sigurno ne bi radili da nije bilo nadljudskih napora koje su uložili kadrovi i aktivisti SDP-a.“

Nitko i ne govori da SDP-ovci „nadljudskim“ naporima ne spašavaju poduzeća po Konjicu i Jablanici, Sarajevu i Bihaću. Dapače, svi to tvrdimoJ. Mostar i Livno, Orašje i Kiseljak su nešto drugo. Tamo, izgleda,  ne pomažu ni „nadljudski“ napori SDP-a. Da mi je znati zašto??? (tvrtko.info)