Published On: Pon, srp 5th, 2021

MIKULIĆ: Nećemo tolerirati praksu dostavljanja materijala za sjednicu na bosanskom jeziku, hrvatski je jedan od službenih jezika u BiH

Mario Mikulić, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu da je Klub HDZ BiH/HNS u spomenutom domu jasno izrazio negodovanje dostavljanjem materijala za sjednicu Parlamenta samo na bosanskom jeziku te su predloženi zakoni koji nisu dostavljeni na hrvatskom jeziku skinuti s dnevnog reda današnje sjednice.

Time su, kaže Mikulić, poslali jasnu poruku da neće tolerirati uvođenje prakse dostavljanja materijala za sjednicu Parlamenta samo na bosanskom jeziku.

-Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika Bosne i Hercegovine te je pravo svakog zastupnika prema Poslovniku Zastupničkog doma da mu svi prijedlozi, nacrti i izvješća budu dostavljeni i na hrvatskom. Marginalizacija bilo kojeg naroda i jezika, u ovom slučaju Hrvata i hrvatskoga jezika, ne smije postati praksa ni na kojem nivou funkcioniranja države, kazao je Mikulić za HMS.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH pojedine točke dnevnog reda nisu razmatrane, jer predloženi zakoni nisu bili prevedeni na sve službene jezike u BiH, a što nalaže Poslovnik. Konkretno, tijekom razmatranja točaka dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma predsjednik Kluba HDZ BiH/HNS, Marijan Klaić, uočio je da pojedini prijedlozi zakona nisu dostavljeni na hrvatskom jeziku.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Mirsad Zaimović kazao je da je napravljena greška i, ako zastupnici HDZ-a inzistiraju, zakoni će biti povučeni iz procedure.

Zamjenik predsjedatelja Mladen Bošković rekao je da je zadaća predlagača dostaviti materijale na službenim jezicima i pismima, jer to nije zadaća stručnih službi. Pojasnio je da se ovdje ne radi o tome razumijemo li se mi u BiH ili ne razumijemo, nego da je njegovo ustavno pravo dobivati materijale na vlastitom, hrvatskom jeziku.

Potom je dogovoreno da pojedini prijedlozi zakona, nacrti i izvješća koja su dostavljena samo na bosanskom jeziku budu skinuta s dnevnog reda./HMS

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x