Published On: Čet, stu 26th, 2020

MIKULIĆ: Inzko predstavlja vanjske planove Izetbegovića i Džaferovića dok se oni bave problemima u stranci

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, čija je funkcija implementacija civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Europa kako bh. Hrvati trebaju imati više prava.

Svojevrsni zaokret u politici visokog predstavnika je, za sada, puka jezična forma s obzirom na to da on gotovo nikada ne spominje niti komentira bilo što od bošnjačkih politika koje su u suprotnosti sa slovom i duhom Daytonskog sporazuma i natkrovljujućim načelom konstitutivnosti na kojem, zapravo, počiva sama BiH.

Inzkov poluafirmativni stav o bh. Hrvatima je u redu, nije sporan ni po čemu, ali ostaje činjenica da je njegov politički kontinuitet, u globalu, usmjeren protiv Hrvata i Srba u BiH, a u korist bošnjačkih političkih elita.

Politolog s mostarskog sveučilišta i predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) Martin Mikulić kaže za Direktno kako je Inzko “eksponent bošnjačke politike u BiH”.

“Ako pogledate ovlasti Valentina Inzka, doći ćete do zaključka da je on jedini stvarni suveren u BiH. Iako je njegova uloga skrb za provođenje slova i duha Daytonskog sporazuma, on to ne radi. On je eksponent bošnjačke politike. To je dokazao 2011. godine kada je opstruiranjem i suspendiranjem odluke SIP-a kojom se provodio zakon izravno sudjelovao u kreiranju federalne vlade bez većinskog hrvatskog legitimiteta”, rekao je Mikulić.

Predsjednik HSPF-a Inzku zamjera i šutnju po pitanju opetovanog gaženja izborne volje hrvatskog naroda.

“Tu je i njegova sramotna šutnja o kršenju temeljnog Ustavnog načela konstitutivnosti naroda pri izboru članova Predsjedništva BiH. Umjesto da poštuje temeljno načelo bh. Ustava, on ga kontinuirano relativizira i krši”, dodao je Mikulić.

“Tamo gdje su Hrvati u većini, poput Hercegovačko-neretvanske ili Livanjske županije, oni si mogu napraviti malu Kaliforniju. Tamo im nitko ne smeta, tamo nema puno Bošnjaka, nema Dodika, nema nikoga. Oni mogu tamo sve realizirati”, kazao je Inzko u spomenutom intervju.

Po Mikulićevim riječima, Inzko je u ovom dijelu u pravu, ali to ne opravdava činjenicu da su Hrvatima kao državotvornom narodu oduzeta neka od temeljnih ljudskih prava poput prava na izbor vlastitih predstavnika.

“S druge strane, Inzko je u potpunosti u pravu kad kaže da Hrvati mogu i trebaju razvijati i jačati svoju poziciju unutar većinski hrvatskih kantona u kojima imaju osiguran konsocijacijski element autonomije segmenta. Međutim, to ni na koji način ne opravdava činjenicu da je Hrvatima kao državotvornom narodu de facto oduzeto i aktivno i pasivno biračko pravo. Hrvati u BiH ne trebaju imati ni više ni manje prava, nego upravo onoliko koliko je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom, a to u svakom slučaju uključuje slobodu biranja vlastitih političkih predstavnika”, kazao je Mikulić.

Valentin Inzko je nedavno sudjelovao i na obraćanju članicama Vijeća sigurnosti gdje su lideri bh. Hrvata i Srba Dragan Čović i Milorad Dodik uputili oštre kritike na sve ono što Inzko radi, odnosno ne radi u BiH.

Mikulić Inzka ocjenjuje kao osobu koja prema vani zagovara stavove SDA dok Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović to čine unutar granica BiH.

“Ako analiziramo obraćanja Inzka UN-u i usporedimo ih s tvrdnjama Bakira Izetbegovića i drugih SDA dužnosnika, onda ćete vidjeti da tu nema nikakve razlike. Čak je i Bakir Izetbegović rekao kako je dobro da je Inzko predstavljao BiH na obraćanju članicama Vijeća sigurnosti UN-a. Dok su Izetbegović i Džaferović zaokupljeni unutarnjim stranačkim problemima, vidljivo je kako na vanjskom planu njihove stavove predstavlja visoki predstavnik Valentin Inzko. To je samo još jedna stvar koja je u potpunoj suprotnosti s njegovim mandatom jer je on dužan obnašati objektivnu i neutralnu ulogu. Time se Inzko umjesto svojevrsnog čuvara Daytona etablirao u jednog od njegovih glavnih rušitelja, stoga ne čudi da se disfunkcionalna BiH nalazi u permanentnoj političkoj krizi”, zaključio je Mikulić.